The radicalization in Chechnya from nationalist insurgency to Islamic terrorism
Çeçenistan'da radikalleşme milliyetçi ayaklanmadan İslamcı teröre
- Tez No: 412310
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REŞAT BAYER, PROF. DR. ŞAKİR ZİYA ÖNİŞ, YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM MAZLUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Radikalleşme, İslamcı terör, sosyal tepki, sosyo-ekonomik durum, Rus politikaları, liderlik değişimi, Mücahitler, Radicalization, Islamic terrorism, social reaction, socio-economic situation, Russian policies, change of leadership, Mujahideen
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma Çeçenistan'daki radikalleşme sürecini incelemektedir. Bu süreç yekpare değildir; bağımsızlık için toplumsal hareketleri içeren milliyetçi bir ayaklanma olarak başlamıştır, fakat zamanla İslamcı radikalizm ve terörizme dönüşmüştür. Dolayısıyla, bu çalışmanın amacı bu kendine has veya dini radikalizm çeşidinin Çeçenistan'da ortaya çıkmasının ardındaki neden(ler)i bulmaktır. İlk olarak, Çeçenistan'daki güncel durumun daha iyi anlaşılması için üç ana sosyal tepki çeşidinin, bunlar göreceli olarak en az şiddet içerenden en çoğa toplumsal hareketler, etnik çatışmalar ve terörizmdir, nedenleri ve yöntemleri incelenmiştir. Sonra, Çeçenistan'daki sosyo-ekonomik durum, Rusların bize karşı onlar anlayışını yaratan politikaları, Çeçenistan'daki liderlik değişimi ve Mücahitlerin gelmeleri ve konuşlanmaları, bu son etkenin İslami radikalizm ve terörizmin ortaya çıkmasının ana sorumlusu olduğunu göstermek amacıyla derinlemesine incelenmiştir. Bu argümanı destekleyen ve güçlendiren altı ana gösterge kurulan örgüt sayısı, konuşlandırılan savaşçı sayısı, yabancı finansman miktarı, Batı'nın azalan sempatisi, kanunlarda ve rejimdeki değişiklikler ve sivil kayıpların sayısıdır. Sonuç olarak, uluslararası İslamcı radikalizm ve terörizmin etkisi yerel meseleyi bölgesel bir hale dönüştürmüştür ve bu çalışma çatışmanın nedenlerini ve çatışmayı önleyici yöntemleri anlamak için yardımcı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
This study examines the process of radicalization in Chechnya. This process is not monolithic; it had begun as a nationalist insurgency including social movements for independence, but it eventually evolved into Islamic radicalism and terrorism. Thus, the aim of this study is to find the reason(s) behind the occurrence of this specific or religious form of radicalism in Chechnya. First, the causes and methods of three main forms of social reaction, which relatively from the least violent to the most are social movements, ethnic conflicts and terrorism, are analyzed for a better understanding of the actual situation in Chechnya. Then, the socio-economic situation of Chechnya, Russian policies creating the understanding of us vs. them, the change of leadership in Chechnya and the coming and deployment of the Mujahideen are analyzed in depth to show how the last factor has the main responsibility for the occurrence of Islamic radicalism and terrorism. The six main indicators that support and strengthen this argument are the number of organizations created, the number of fighters deployed, the amount of foreign funding, the decreasing sympathy of the West, the changes in laws and the regime and the number of civilian casualties. Consequently, the impact of international Islamic radicalism and terrorism transformed the local issue into a regional one and this study can be helpful for understanding the causes of and creating the preventive methods for the conflict.