Regional trends in class voting
Sosyo - ekonomik statü bazlı oy vermede bölgesel trendler
  1. Tez No: 412311
  2. Yazar: YUSUF MAĞİYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇARKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyoekonomik Statü Bazlı Oy Verme, Doğu Avrupa Ülkeleri, Kurumsal Bağlam, Kesitler-Arası Zaman Serisi Analizi, Class Voting, Post-Communist Countries, Institutional Context, Time-SeriesCross-Sectional Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sosyoekonomik statü bazlı oy vermenin öneminin azalması son yıllarda literatürde önemli tartışmaları beraberinde getirmiştir. Bir görüşe göre sosyoekonomik statü bazlı oy verme seviyeleri 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana azalmışken diğer bir görüşe göre ise sabit kalmıştır. Bu çalışmada anket verisinden elde edilen sonuçlarla oluşturduğum makro düzeydeki veriseti üzerinde kesitler-arası zaman serisi analizi uyguluyorum. Ana bulgular Batı ülkelerinde sosyoekonomik bazlı oy verme seviyelerinin 1990-2011 yılları arasında sabit kaldığını gösterirken Doğu Avrupa ülkelerinde aynı dönemde arttığını, Güney Avrupa'da ise azaldığını gösteriyor. Bu çalışmanın literatüre katkısı üç ana maddede sıralanabilir. İlk olarak, ülkelerin tarihi, sosyal ve siyasi özelliklerine göre benzerlik gösterdikleri coğrafi bölgelere göre gruplandırılmaları bu gruplar değişik oy verme örüntüleri gösterebildikleri için faydalı olabilir. İkincil olarak, ülke seviyesinde kullanılan kontrol değişkenleri değişik kurumsal bağlamlarda sosyoekonomik bazlı oy vermenin değişik dinamiklere sahip olabileceğine işaret ediyor. Üçüncü ve son olarak ise sonuçlar ülke seviyesinde kontrol değişkeni kullanmadan sosyoekonomik bazlı oy vermenin zaman içindeki değişimine bakmanın yanıltıcı olabileceğini göstermektedir ki bu ülke seviyesinde kontrol değişkeni kullanmanın öneminin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
There have been fierce debates over the decline in class voting levels. While one group of scholars argues that class voting has been declining in the Western democracies, another, opposing group aims to show that class voting trends have been stable. There exist three shortcomings in the previous class voting literature. First, a majority of these studies focus on Western countries and neglect others. Second, comparative studies are relatively rare. Lastly, the role of country-specific effects has been ignored. The present study offers a cross-regional comparison of class voting trends, including non-Western countries, while also considering the effects of country-level control variables. After conducting analyses on survey-level data to construct the country-level dataset, I conduct time-series-cross-sectional analysis. The findings reveal that in Western democracies class voting levels were stable between 1990 and 2011, while in post-communist countries they increased over the same period. The study makes three main contributions to the literature. First, it demonstrates that a differentiation between regions, in which countries have similar historical, social and political characteristics, is necessary since different regions have different patterns of class voting. Second, country-level control variables suggest that different dynamics of class voting exist under different institutional contexts. Finally, the results demonstrate that assessing time trends in class voting without taking country-specific factors into account may be deceptive and therefore country-level control variables should be included.