Alkol kullanımı ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiye yönelik kuramsal bir çalışma
Alcohol use and anxety level relationship: A theoretical study
- Tez No: 412414
 - Danışmanlar: PROF. DR. M. ÖZKAN PEKTAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Alkol Bağımlılığı, Anksiyete Bozuklukları, Toplum, Alcohol Addiction, Anxiety Disorder, Society
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Haliç Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzdeki halk sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan biri alkol bağımlılığıdır. Alkol kullanımın giderek yaygınlaşması alkolün yanlış kullanımını da beraberinde getirmiştir. Yapılan araştırmalarda ise alkol bağımlılığına neden olabilecek en önemli sorunlardan birinin anksiyete bozuklukları olduğu görülmektedir. Bununla birlikte alkol bağımlılığı ile anksiyete bozuklukları arasında var olan ilişkinin çift yönlü olması alkol bağımlılığının mı anksiyete bozukluklarına neden olduğunu, anksiyete bozukluklarının mı alkol bağımlılığına neden olduğunun anlaşılmasını zorlaştırmaktadır. Bununla birlikte alkol bağımlılığının toplumda giderek artan bir risk haline gelmesi bu çalışmaları üzerine yapılan araştırmaların derinleştirilerek ve alkol bağımlılığı ile anksiyete bozuklukları arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılması gerekliliğini doğurmaktadır. Bu bağlamda yapılan çalışmada literatürde var olan ve alkol bağımlılığı-anksiyete bozuklukları ilişkisini inceleyen çalışmalar ile bunların toplumda görülme oranları ve çıkış şekillerini belirlemeye yönelik yapılan çalışmalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent days, alcohol addiction became one of the major health problems in worldwide and has gained attention. Alcohol addiction comes up with spreading alcohol use. Lots of studies show that anxiety disorders may be one of the major problems under alcohol addiction. On the other hand, bilateral relationship between anxiety disorders and alcohol addiction makes difficult to understand which disorder comes first. Further, increased rates of alcohol addiction in society necessitate these studies to be more detailed. In this regard, relationship between anxiety disorders and alcohol addiction will be analyzed and their prevalence in society will be assessed through literature reviews.