Pankreas kanserinin küratif tedavisinde uygulanan konformal ve yoğunluk ayarlı radyoterapi tekniklerinin dozimetrik olarak karşılaştırılması
Dosimetric comparison of 3-dimensional conformal radiotherapy and intensity modulated radiotherapy techniques in curative treatment of pancreatic cancer
- Tez No: 412446
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT SAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Physics and Physics Engineering, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Coplanar YART, Non-coplanar YART, 3-BKRT, Pankreas Kanseri, Konformite, Homojenite, Coplanar IMRT, Non-Coplanar IMRT, 3-DCRT, Pancreatic Cancer, Conformity, Homogeneity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı, pankreas kanserli hastalarda 3 Boyutlu Konformal Radyoterapi (3-BKRT) ile coplanar ve non-coplanar Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (YART) teknikleri ile yapılan tedavi planlamalarında hedef hacim ve kritik organ dozlarını doz-hacim histogramı (DVH) yardımıyla karşılaştırmaktır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı'nda tedavi edilen 13 hastanın bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri 5 mm kesit aralıkları ile taranmıştır. Taranan görüntüler konturlama bilgisayarına aktarılıp, hedef hacimler ve kritik organlar konturlanmıştır. Konturlama sonucunda elde edilen üç boyutlu görüntüler CMS XIO tedavi planlama sistemine aktarılarak her hasta için 3-BKRT ile coplanar ve non-coplanar YART teknikleri ile tedavi planları oluşturuldu. Oluşturulan planlardan DVH yardımıyla hedef hacmin (PTV-54) ve kritik organların dozları incelenmiştir. Kritik organ olarak karaciğer, omurilik, barsak paketi, sağ böbrek, sol böbrek ve bilateral böbrek dozları değerlendirilmiştir. Elde edilen tedavi planları incelendiğinde PTV-54'ün D%95 dozları 3-BKRT'de, D max dozları ise YART planlama tekniklerinde daha yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda kritik organ dozları incelendiğinde bilateral böbrek, barsak paketi ve karaciğer dozlarının non-coplanar YART tekniğinde daha düşük olduğu görülmektedir. Sonuç olarak elde ettiğimiz değerler kabul sınırları içerisinde olup, sağlıklı dokuları korumak açısından non-coplanar YART tekniği, coplanar YART ve 3-BKRT tekniklerine göre üstünlük sağladığı görülmüştür. Hedef hacme verilen dozlarda ise YART tekniklerinde oluşan D max değerleri 3-BKRT'ye göre daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare target volume and critical organ doses between 3-Dimensional Conformal Radiotherapy (3-DCRT) and coplanar and non-coplanar Intensity Modulated Radiotherapy (IMRT) techniques using dose-volume histograms (DVH) in curative treatment planning for pancreatic cancer patients. Computed tomography (CT) images of 13 patients treated in Trakya University School of Medicine Department of Radiation Oncology were scanned with 5 mm sections. CT images were transferred to a contouring computer where target volumes and critical organs were contoured. The created 3-D images were transferred to CMS XIO treatment planning system and then the treatment plans were performed with 3-DCRT, coplanar and non-coplanar IMRT techniques. The target volume (PTV-54) and critical organ doses were examined with DVH on the generated plans. Liver, spinal cord, bowel bag, right kidney, left kidney and bilateral kidneys were evaluated as critical organs. As the result of treatment plans DVHs comparison, PTV-54's D%95 doses were found higher in 3-DCRT plan, and D max doses were found higher in IMRT plans. When critical organ doses were compared, bilaretal kidneys, bowel bag and liver doses were found lower in non-coplanar IMRT technique. Consequently even all the DVH values of each planning technique are within acceptable limits, non-coplanar IMRT technique is better than coplanar IMRT and 3-DCRT techniques for the protection of healthy tissues. For the doses given to target volume, the values of Dmax in IMRT plans are higher than this in 3- DCRT plan.