Boy kısalığı olan çocuklar ile normal pediyatrik yaş grubu optik sinir çaplarının manyetik rezonans görüntüleme ile karşılaştırılması
The comparison of optic nerve diameters with magnetic resonance imaging in children with short stature and normal pediatric age group
  1. Tez No: 412534
  2. Yazar: KAAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ÖZKOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: optik sinir hipoplazisi, MRG, boy kısalığı, growth hormone, optic nevre hypoplasia, MRİ, short sature, growth hormone
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
AMAÇ: Boy kısalığı çocukluk yaş grubunda sık rastlanan bir durum olup büyüme hormonu eksikliği önemli bir boy kısalığı nedenidir. Çalışmamızda normal pediyatrik yaş grubunda optik sinir için alt limit oluşturarak boy kısalığı olan çocukların optik sinir boyutlarına göre endokrinopati sıklığını bulmayı ve tanıya katkı sağlamayı hedefledik GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza Ocak 2011 ve Haziran 2015 tarihleri arasında normal MRG bulguları olan baş ağrısı ve baş dönmesi tanılarıyla başvuran çocuklar ile boy kısalığı olan çocuklar GE Signa HDx1,5 Tesla MRG cihazı ile kranial MRG, hipofiz MRG, difüzyon MRG ile karşılaştırıldı. Çalışmamıza hasta grubundan 163,kontrol grubundan 101 hasta olmak üzere 264 hasta dahil edildi. Bu hastalara çekilen hipofiz ve kraniyal MRG retrospektif olarak incelendi ve sağ optik, sinir,sol optik sinir ve kiyazma yükseklikleri ölçüldü.Optik sinirin intrakraniyal kısmı koronal ve sagital planda ölçüldü. BULGULAR: Prepubertal dönem boy kısalığı olan çocukların optik sinir ve kiyazma yükseklikleri kontol grubuna göre anlamlı düşük bulundu. Ancak pubertal dönemede anlamlı farlılık saptanmadı. Hasta grubunu büyüme hormon eksikliğine bağlı boy kısalığı ve idiyopatik boy kısalığı olarak oluşturduğumuzda da bu iki grup ölçümleri kontol grubuna göre anlamlı düşük bulundu. Bu iki grup arasında ise anlamlı farklılık bulunmadı. SONUÇ: Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular doğrultusunda MRG de optik sinir hipoplazisi görüldüğü zaman endokrinopati sıklığının artabileceğini ve boy kısalığı olan çocuklarda tanıya katkı sağlayacağını düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: Short stature is a common condition in childhood and growth hormone deficiency is an important cause of short stature İn our study we aim to find the incidence of endocrine disorders according to the optic nerve of children with short stature, creating a lower limit for the size of the optic nerve in the normal pediatric age group and contribute to diagnosis. MATERİALS AND METHODS: In our study, at the time between January 2011 and June 2015 we studied and compare control group who had a diagnosis of headache, dizziness with normal MRI and short stature group with GE Signa hdx1, 5 Tesla MRI devices, cranial MRI, pituitary MRI and diffusion MRI.For our study, 163 people from ''patient group'' and 101 patients from ''control group'', total of 264 patients were included. 171 of those patients were from pubertal and 93 of them were from the pre-pubertal period. The pituitary and cranial magnetic resonance imaging of those patients was examined retrospectively and their right optic nerve,left optic nerve and chiasm height was calculated.Optic nerve measured from intracranial portion of optic nerve by coronal and sagittal sequence FİNDİNGS: İn our study According to the optic nerve and chiasm height in prepubertal children with short stature it was significantly lower than control group but among pubertal period children no significant difference İf Patient's group was formed short stature in children with Growth Hormone deficiency and idiopathic short stature, these two group measurements significantly are lower than contol group too.Among childrens with growth hormone deficiency and idiopatic short stature group no significant difference. CONCLUSİON: According to findings we obtained in our study it is thought that when the optic nerve hypoplasia is seen MRİ findings, endocrinopathy frequence increases and contribute to diagnosis children with short sature