Hemşirelerin profesyonel değerlerinin iş doyumuna etkisi ve ilişkili faktörler
Effect of nurses' professional values on job satisfaction and related factors
  1. Tez No: 412597
  2. Yazar: İLKNUR MARAŞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU EREK KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, iş doyumu, profesyonel değerler, Job satisfaction, nursing, professional values
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Araştırma hemşirelerin profesyonel değerlerinin, iş doyumuna etkisini ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara ilinde bulunan bir üniversite hastanesi, bir eğitim ve araştırma hastanesi, bir devlet hastanesi ve bir özel hastane olmak üzere toplam dört hastanede çalışan, en az lisans mezunu 1117 hemşire, örneklemini ise 390 hemşire oluşturmuştur. Ancak araştırma, araştırmaya katılmayı kabul eden 325 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri,“Hemşirelerin Tanıtıcı Özelliklerine İlişkin Anket Formu”,“Hemşirelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği - HPDÖ”ve“Minnesota İş Doyum Ölçeği - MİDÖ”ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, sayı ve yüzdelik, Kruskal Wallis H Testi, Mann Whitney U Testi, Independent t Testi, One-Way ANOVA Testi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmada hemşirelerin HPDÖ toplam puan ortalaması 123.03±18.45 olup, profesyonel değerlerinin iyi düzeyde olduğu, MİDÖ puan ortalaması genel doyumda 60.63±15.12 olup, iş doyumlarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Araştırmada lisansüstü mezunu olan, hemşirelik ile ilgili sertifikası olan, makale okuyan, araştırma projesinde yer alan ve son iki yıl içinde hemşirelik ile ilgili kitap satın alan hemşirelerin profesyonel değer puan ortalamalarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür. Hemşirelerin iş doyumu puan ortalamaları incelendiğinde, özel hastanede görev yapanların, yönetici pozisyonunda ve gündüz çalışanların, mesleğini isteyerek seçenlerin, mesleğinden memnun olanların, kişilik yapısının mesleğe uygun olduğunu düşünenlerin, geliri giderinden fazla olanların, çalışma koşulları iyi olan, işinden ayrılmayı düşünmeyen ve işlerinde kendilerini güvende hissedenlerin, görevinin açık şekilde belirtildiğini düşünenlerin, kurumunun bilimsel aktivitelere katılımı desteklediğini ve kurumunda çalışanların ödüllendirildiğini belirtenlerin iş doyumu puan ortalamalarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Buna karşılık hemşirelerin profesyonel değerleri ile iş doyumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığı saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Research was done as descriptive in order to determine the effect of professional values of nurses on job satisfaction and related factors. The research population was constituted by 1117 nurses with at least bachelor's degree employed in four hospitals including a university hospital, a training and research hospital, a public hospital and a private hospital located in Ankara and its sample was constituted by 390 nurses. However, the research was carried out with 325 nurses who agreed to participate in the research. The research data was collected with“Questionnaire Form Regarding the Descriptive Characteristics of Nurses”,“Nurses' Professional Values Scale NPVS”and“Minnesota Job Satisfaction Questionnaire-MSQ”. In the evaluation of the data, the number and percentage, Kruskal Wallis H Test, Mann Whitney U Test, Independent t Test, One-Way ANOVA Test and Pearson Correlation Analysis were used. In the research, it was found that NPVS total score mean 123.03±18.45 and professional values were at a good level, MSQ score mean 60.63±15.12 at general satisfaction and their job satisfactions were at an intermediate level. In the research, it was observed that professional values score mean of the nurses who have master's degree, have certificate related to nursing, read articles, take part in research project and bought book in last two years were significantly higher. When the nurses' job satisfaction mean scores were analyzed, it was determined that job satisfaction score means of the ones who are employed in private hospital, have managerial position and work in the daytime, chose the job willingly, are satisfied with their jobs, believe that their personality fits the job, have greater income than her expense, have good working conditions, do not think to leave their jobs and feel themselves safe in their jobs, think that their tasks are clearly specified, state that their organizations support their participation to scientific activities and employees of the organization are awarded are significantly higher. On the contrary, it was found that there was no statistically significant relationship between professional values and job satisfactions of the nurses. Necessary suggestions were made in accordance with the results obtained from the research.