Genel anestezi ve spinal anestezi altındaki ürolojik cerrahi vakalarında analjezik nosiseptif indeksin değerlendirilmesi
Evaluation effectof analgesic nosiseptive monitorisationin cases of urological surgery which made general anesthesia and spinal anesthesia
- Tez No: 412628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSNÜ YÜCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Analjezik nosiseptif indeks, genel anestezi, spinal anestezi, ürolojik cerrahi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmada Genel anestezi ve spinal anestezi altındaki ürolojik cerrahi vakalarında analjezik nosiseptif indeks (ANİ) monitörizasyonu kullanılarak spinal bloğun ve genel anestezinin etkinliklerinin tesbit edilip kıyaslanması ve postoperatif ağrı ilişkisinin değerlendirilmesi hedeflendi. Metod:Genel anestezi ve spinal anestezi uygulanacak 60 hasta bu çalışmaya dahil edildi. Her hastaya noninvaziv biçimde sternum ksifoid çıkıntısının 2 cm altına gelecek şekilde analjezik nosiseptif indeks (ANİ) paletinin konması ve V5 göğüs derivasyonuna uyan bölgeye EKG paletinin yerleştirilmesi ile elde edilecek analjezik nosiseptif indeks (ANİ) değerleri genel anestezi ve spinal anestezi yapıldıktan sonra ve belirlenmiş zaman aralıklarında (0.dk,5.dk,10.dk vb) ölçümü gerçekleştirildi.Ayrıca hastaların postoperatif ağrılarını değerlendirmek amacıyla (5,10,15, dk.vb) VAS (Vizüel analog ağrı skalası ) ve ANI değerleri kaydedildi Bulgular: İntraoperatif olarak, kayıt altına alınan ANI (analjezik nosiseptif indeks) değeri ortalamaları açısından karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunamamıştır. Postoperatif olarak, kayıt altına alınan ANI değeri ortalamaları açısından karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunamamıştır. Postoperatif olarak kayıt altına alınan, ANI değeri ile VAS değeri arasında düşük veya önemsiz düzeyde negatif korelasyon vardır ve istatistiksel açıdan anlamlı değildir. Sonuç: Çalışma gruplarının ANI değerleri karşılaştırıldığında intraoperatif ve postoperatif ölçümlerin anlamlı olmadığı öngörülmüştür. Ayrıca bu çalışma gruplarında postoperatif olarak ölçülen ANI ve VAS değerleri arasında düşük ve önemsiz düzeyde negatif korelasyon varlığının anlamlı olmadığı öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim:In this study, it is aimed to identify and compare the effectiveness of spinal block and general anesthesia and to evaluate postoperative pain relations using the analgesic nociceptive index (ANI) monitoring in urologic surgery cases under general anesthesia and spinal anesthesia. methods: 60 patients under general anesthesia or spinal anesthesia were included in this study. Analgesic nosiseptive index (ANI) palette was placed 2 cm below of sternum xiphoid projection noninvasively and ECG palette was placed to V5 chest leads place and analgesic nociceptive index (ANI) values after general anesthesia or spinal anesthesia and in set time intervals (0.dk, 5.dk, 10.dk etc.) measurements were performed for each patient. Moreover, in order to evaluate the post-operative pain of patients (5,10,15, dk etc), VAS (visual analogue pain scale) and ANI values were recorded. Results: When intraoperatively recorded ANI (nociceptive analgesic index) values compared in terms of the averages, there was no significant statistical difference. Postoperatively recorded values of the ANI have no significant statistical difference when compared in terms of averages. There is a low or negligible negative correlation between postoperatively recorded ANI and VAS values, but it is not statistically significant. Conclusion: Compared analgesic nociceptive index values of the study groups showed no significance in terms of intraoperative and postoperativ emeasurements. İn addition, the presence of a low and negligible negative correlation between postoperative ANI and VAS values measured in these groups is assumed to be insignificant. KeyWords: Analgesic nosiseptive index, general anesthesia, spinal anesthesia, urologic surgery.