Basketbolcularda eksantrik egzersiz sonrası oluşan gecikmiş kas ağrısının bazı biyokimyasal parametrelere ve şut yüzdesine etkisinin incelenmesi
Investigating of effects of delayed onset muscle soreness, occurring after eccentric exercise, on some biochemical parameters and shooting accuracy in basketball players
- Tez No: 412644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ACET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kas Hasarı, Eksantrik Egzersiz, Kreatin Kinaz, Basketbol, Gecikmiş Kas Ağrısı, Muscle Damage, Eccentric Exercise, Creatine Kinase, Basketball, Delayed Onset Muscle Soreness
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kayhan, M. Basketbolcularda Eksantrik Egzersiz Sonrası Oluşan Gecikmiş Kas Ağrısının Bazı Biyokimyasal Parametrelere ve Şut Yüzdesine Etkisinin İncelenmesi Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kütahya. 2014. Bu çalışmanın amacı; Dumlupınar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören basketbolcularda eksantrik egzersiz sonrası oluşan gecikmiş kas ağrısının bazı biyokimyasal parametrelere ve şut yüzdesine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya Dumlupınar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören 16 deney ve 16 kontrol grubu olmak üzere toplam 32 erkek sporcu katılmıştır. Sporculara ait şut yüzdelerini egzersiz öncesi ve sonrası belirleyebilmek için Pojskic H., Separovic V. ve Uzicanin E. tarafından 2001 yılında geliştirilmiş olan basketbol şut isabet testi uygulandı. Sporculara ait kişisel bilgilere ulaşmak için araştırmacı tarafından kişisel bilgi formu hazırlandı. Verilerin düzenlenmesi ve grafikler Microsoft Excel 2010 programında yapıldı. İstatistik işlemler IBM SPSS 21 for Windows paket programı kullanılarak çözümlendi. Verilerin normal bir dağılıma sahip olup olmadığını belirlemede öncelikli olarak normallik testi uygulandı. Normal bir dağılıma sahip verilere α=0.05 anlamlılık düzeyinde tekrarlı ölçümler varyans analizi uygulandı. Anlamlı çıkan farklılıklar için ikinci seviye testi olarak (Post – Hoc) Tukey HSD testi uygulandı. Sonuç olarak; deney ve kontrol grubu egzersiz öncesi biyokimyasal parametreleri arasında anlamlı fark bulunmamışken (p>0,05), egzersiz sonrası katılımcıların bazı parametreleri arasında anlamlı fark bulunmuştur (p0,05), deney grubunun analiz sonrası elde edilmiş olan bazı biyokimyasal değerlerinde anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
Kayhan, M. Investigating of Effects of Delayed Onset Muscle Soreness, Occurring After Eccentric Exercise, on Some Biochemical Parameters and Shooting Accuracy in Basketball Players. Dumlupinar University Health Sciences Institute, Department of Physical Education and Sports, Master Thesis, Kutahya. 2014. The aim of this study is to investigate basketball players', studying at School of Physical Education and Sports in Dumlupinar University in Kutahya, shooting accuracy and some biochemical changes occurring after eccentric exercise in delayed muscle damage. Total thirty-two basketball players participated in the study on voluntary basis. Basketball shooting accuracy test developed by Pojskic, Separovic, and Uzicanin in 2001 was used to get shooting accuracy of players in both previous exercise and in after exercise. Personal Information Form prepared by researcher to get personal information regarding the participants and Microsoft Excel 2010 were used to arrange the date and to make graphic. SPSS 21.0 for Windows package program was used to analyze the data. Firstly, normality test was performed to determine whether the data shows normal range or not. Repeated measure was used to analyze the data which shown normal range at the level of 0,05. After that Post- Hoc test was used as second level test for the differences having resulted as significant. As a result, while we have not found significant difference between test and control groups in terms of biochemical parameters before exercise (p>0,05), but in some parameters which the participant have (p0,05), it has been found significant difference in some biochemical values obtained after analyze in test group (p>0,05). Finally, there is no significant difference neither in shooting accuracy, in between groups, nor in-group of test and control (p>0,05).