Dalış sporu yapan yerli ve yabancı turistlerin kaygı düzeylerinin bazı değişkenlerle değerlendirilmesi
Evaluation with some variables of anxiety levels of domestic and foreign tourists practicing diving sports
  1. Tez No: 412705
  2. Yazar: YALIN AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, turizm, dalış, kaygı, Sports, tourism, diving, anxiety
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Bu araştırma, ilk kez sportif tüplü dalış yapan yerli ve yabancı (İngiliz) turistlerin durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesini amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Araştırmada nicel araştırma metodu benimsenmiş olup ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. 2014-2015 Yaz sezonunda Muğla ili Fethiye ilçesinde Dalyan Koyu mevkiinde, ilk kez sportif tüplü dalış yapan 65 yerli ve 65 yabancı (İngiliz), toplam 130 turist bu araştırmaya katılmıştır. Araştırmada, ilk kez sportif tüplü dalış yapan yerli ve yabancı turistlerin kişisel değişkenlerine göre durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri incelenmiştir. Bulgular: Araştırmada, spora ilgi duymayan, dalış ile ilgili belgesel izlemeyen ve sertifikalı dalıcı tanımayan yerli turistlerin durumluk kaygı düzeyleri daha yüksek çıkarken; dalışla ilgili okuma yapmayan yerli turistlerin ise hem durumluk hem de sürekli kaygı düzeyleri daha yüksek çıkmıştır. Öte yandan, 45 yaş ve üstü olan, çocuk sahibi olan ve ekstrem spor yapmayan yabancı turistlerin durumluk kaygı düzeyleri daha yüksek çıkarken; aylık geliri 3001$'dan az olan yabancı turistlerin ise hem durumluk hem de sürekli kaygı düzeyleri daha yüksek çıkmıştır. Ayrıca, yerli turistlerin durumluk kaygı düzeyleri ile sürekli kaygı düzeyleri arasındaki korelasyon katsayısının r=0.552 ve anlamlılık düzeyinin p=0.00 olduğu görülmüştür. Sonuç: Araştırmanın sonuçları doğrultusunda yerli turistlerin durumluk kaygı düzeyini spora ilgi duyma, dalış ile ilgili okuma yapma, dalış ile ilgili belgesel izleme ve sertifikalı dalıcı tanıma, sürekli kaygı düzeyini ise dalış ile ilgili okuma yapma değişkenlerinin etkilediği saptanmıştır. Yabancı turistlerin durumluk kaygı düzeyini yaş, aylık gelir, çocuk sahibi olma ve ekstrem spor yapma, sürekli kaygı düzeyini ise aylık gelir değişkenlerinin etkilediği saptanmıştır. Ayrıca, yerli turistlerin durumluk kaygı puanları ile sürekli kaygı puanları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkinin varlığından söz edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation with Some Variables of Anxiety Levels of Domestic and Foreign Tourists Practicing Diving Sports Aim: This research seeks to address according to some variants to the issue of state and trait anxiety level of domestic and foreign tourists who did scuba diving for the first time. Material and Method: In this research, qualitative research method was adopted and relational screening model has been used. 65 foreign (English) and 65 domestic tourists (130 in sum) who did scuba diving for the first time in summer of 2014-2015 in Dalyan Bay of Fethiye, Muğla have participated in this research. Results: In this research, it was found thtat domestic tourists who do not go in for any kind of sportive activities, who do not watch any documentaries about diving and who do not know any certified divers came out to have higher state anxiety level; domestic tourists who do not read about diving turned out to have higher state and trait anxiety levels. On the other hand, foreign tourists who above 45 years of age, who has child and who do not any extreme sports came out to have higher state anxiety level; foreign tourists who has monthly income less than 3001$ turned out to have higher state and trait anxiety levels. Moreover, correlation coefficient and significance level between state and trait anxiety levels of domestic tourists were found to be r=0.552 and p=0.00. Conclusion: In the light of the research, while variants such as going in for any kind of sportive activities, watching any documentaries about under water environment and knowing certified divers have been found to affect state anxiety levels of domestic tourists, and variant of reading about diving on their state and trait anxiety levels. On the other hand, variants such as age, having children, and doing extreme sports have been found to affect state anxiety levels of foreign tourists, and their monthly income on their state and trait anxiety levels. Also, there appears to be a positive correlation between trait and state anxiety scores of domestic tourists.