Sağlık çalışanları arasında kardiyopulmoner resüsitasyon bilgi düzeyi değerlendirilmesi
Cardiopulmonary resuscitation between the level of knowledge assessment of health workers
- Tez No: 412807
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SADIK GİRİŞGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: resüsitasyon, anket, kardiyopulmoner, resuscitation, survey, cardiopulmonary
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çalışmamız Konya genelinde farklı sağlık kuruluşlarından 326 hekim ve 74 112 sağlık personelinin katıldığı kesitsel anket çalışmasıdır. Bu çalışmadaki amacımız hekimler ve 112 sağlık çalışanlarının resüsitasyon bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi ve 2010 AHA klavuzunun ne ölçüde takip edildiğinin belirlenmesidir. Yöntem: Katılımcılara 18 sorudan oluşan ve 2010 AHA klavuzu esas alınarak hazırlanan anket uygulandı. Bulgular: Katılımcıların soru gruplarının hemen hepsinde eksikliklerinin olduğu ancak özellikle acil tıp ve kardiyolojinin diğer bölümlere göre belirgin düzeyde daha iyi oldukları görülmüştür. Bu farklılığın nedeninin bu bölümlerin devamlı olarak resüsitasyon ile içli dışlı olmaları ve hem pratik hemde teorik olarak kendilerini geliştirme ihtiyacı hissetmelerine bağlı olabileceği düşünüldü. Bu sonuçta bize dolaylı olarak mezuniyet sonrası KPR kursu almanın resüsitasyon başarısı üzerinde ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. Sonuç: Çalışmamızda sınırlı bir örneklem kullanmamız ve pratik becerileri değerlendirememe gibi yetersizliklerimiz bulunmaktadır. Elde edilen verilere dayanarak Türkiye'de halen mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası KPR eğitiminin yetersiz olduğu görülmektedir. Hastane içinde veya hastane dışında kardiyopulmoner arreste tanık olan sağlık personelinin veya sağlıkçı olmayan kişilerin resüsitasyon ekibi gelinceye kadar temel yaşam desteğine başlaması ve hatta defibrilasyon yapabilme becerisi kazanarak daha kaliteli KPR yapılabilmesi için hem sağlıkçılar hemde halk arasında eğitimlerin artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Settings And Design: Cross sectional survey of 326 medical doctors and 74 112 health care workers at Konya Objective: To assess the knowledge of cardiopulmonary resuscitation among doctors and health workers and how common they follow the 2010 AHA guidline. Methods: Questionnaire that prepared basis on 2010 AHA guidline was applied to the participants. Findings: There was a insufficiency at all items. But there was distinctly better result among ER and Cardiology health workers. This difference among them was connected to state which there is a need for continuous CPR training and education and repeating the skills at regular intervals at. This result tell us importance of CPR training after graduation to ensure sustainability in the CPR skills. Conclusions: We have limited samples and inability of measure practical skills at study. According to outcome there is still pre-graduate and post-graduate CPR imperfect education at Turkey. There is necessity of education among health care providers and people to perform better basic life support and defibrilation and increase CPR quality both in and out of hospital until CPR team arrives to accident.