Kronik idiopatik ürtikerli hastalarda yaşam kalitesinin dermatoloji yaşam kalite indeksi, skindeks - 29 ve kronik ürtikere spesifik yaşam kalite indeksi ile değerlendirilmesi
Evaluation of life quality in chronic idiopathic urticaria patients with dermatology life quality index, skindex-29 and chronic urticaria life quality index
- Tez No: 412814
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ MEVLİTOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Kronik idiopatik ürtiker, ürtiker aktivite skoru, yaşam kalitesi, Chronic idiopathic urticaria, Urticaria activity score, Life quality
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Kronik idiopatik ürtiker toplumda oldukça sık karşılaşılan ve hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Yaşam kalitesindeki etkilenme farklı alanlarda farklı derecelerde olmakta; hastalık aktivitesi arttıkça bu etkilenme oranları da artmaktadır. Çalışmamızda KİÜ?li hastaların yaşam kalitesinin hangi alanlarda ne kadar etkilendiğini ve hastalık aktivitesi ile ilişkisini bulmayı amaçladık. Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı ürtiker polikliniğine 2011-2013 yılları arasında başvuran kronik idiopatik ürtiker tanılı hastalar değerlendirildi. Hastaların ürtiker aktivite skoru hesaplandı ve her hastaya son bir haftayı dikkate almaları istenerek dermatoloji yaşam kalitesi indeksi, skindex-29 ve kronik ürtiker yaşam kalitesi anketini doldurmaları istendi. Ürtiker aktivite skoru ile her üç yaşam kalite indeksi ayrı ayrı karşılaştırıldı ve hastalık şiddeti ile yaşam kalitesi arasındaki korelasyon saptanmaya çalışıldı. Bulgular: Hastaların ortalama DYKİ skoru 5,86; ortalama skindex-29 skoru 64,43; ortalam KÜYKİ skoru 57 olarak bulundu. Bu üç yaşam kalite indeksi UAS ile kıyaslandı ve UAS ile aralarında pozitif korelasyon saptandı. Bu üç indeks birbirleri ile de karşılaştırıldı ve kendi aralarında korele oldukları tespit edildi. Sonuç: KİÜ?li hastalarda hastalık aktivitesi arttıkça yaşam kalitesindeki olumsuz etkilenme oranı da artmaktadır. Uyku bozukluğu, kaşıntı, yorgunluk, sosyal ilişkilerde bozukluk, günlük aktivitelerde ve çalışma hayatında aksaklıklar nedeniyle hastaların yaşamını pek çok alanda olumsuz etkilediğini sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Background: Chronic idiopathic urticaria(CIU) is a common disease and impairs patient?s quality of life. The life quality is affected different degrees in different areas; life quality is more impaired when disease activity increased. In our study we aimed to determine how much and which areas of life quality in CIU patients are affected and the relationship between disease activity and life quality. Methods: Chronic idiopathic urticaria patients were included in this study between 2011 - 2013 in Urticaria polyclinic of the University of Necmettin Erbakan, Meram Medical Faculty Department of Dermatology. Urticaria activity score (UAS) was calculated for each patient and patients were asked to fill out dermatology life qualty index (DLQI), skindex-29 and chronic urticaria life quality index(CULQI) questionnaires taking into account the last one week. Urticaria activity scores were compared separately with the three quality of life index and the correlation between quality of life and disease severity were tried to be found. Results: mean DLQI score was 5,86; mean skindex-29 score was 64,43; mean CULQI was 57. These three life quality index were compared with UAS and a positive correlation was found. The three index were compared with each other and were found to be correlated with each other. Conclusion: Life quality is more affected in chronic urticaria patients by the disease activite increases. Bacause of sleep problems, itching, fatigue, impairment in social relations, disruption in daily activities and working life, CIU has a negative impact on many areas of life quality in patients.