Türkiye'nin çevre yönetimi ve politikasında Özel Çevre Koruma Kurumu kararlarının rolü
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 41317
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
TÜRKÇE ÖZET Çevre koşullarının bozulması, günümüzde Dünyanın ortak sorunu olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle karar alıcı durumunda olan Kamu Yönetimleri, çevre sağlığının korunması ve devamını sağlamada sorumluluklarının“farkına varma”gerekliliğini duymuşlardır. Çevre korumada ilke, bulunduğumuz mekanda ve üzerinde yaşadığımız dünyada ekolojik dengeyi bozmadan faaliyetlerimizi sürdürmektir. Bu nedenle, tüm ülkeler ortak alınan kararları kendi iç hukuk düzenlemelerine göre değerlendirerek yerine getirme istekliliğini göstermek durumundadır. Başka bir ifadeyle, çevre sorumluluğunu“dayanışma yoluyla”yerine getirme gereklilik olarak görülmektedir. Ekonomik gelişme/değişime bağlı olarak yeni ihtiyaçlar ile yeni sorunlar ortaya çıkmakta ve hukuki düzenlemelere gidilmektedir. Bu düzenlemelerden birisi de“Özel Çevre Koruma Bölgeleri”olarak ekolojik değerlere sahip, bozulmamış bölgelerin daha“özel”ve“öncelikli”koruma altına alınmasına ilişkindir. Bu çalışmada,“özel Çevre Koruma Bölgeleri”nin, ülkenin diğer bölgelerinden farklı bir korumaya tabi olmadığı, turizm, endüstri faaliyetlerinin, kente göç ve hızlı nüfus artışının yarattığı olumsuz etkilerin, korumacılığın önüne geçtiği, aslında ülkenin bütününde“Çevre Korumacı”anlayışın gerçekleşmemesi halinde“özelde”de başarının sağlanamayacağı vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The depravation of environmental circumstances is considered as the common problem of today's world. Therefore, the public administrations who are in the position to take the decisions felt themselves obliged to“realize”their responsibilities in providing protection for environmental health and its permanance. The principle in environmental protection is to carry on our activites without spoiling the ecological balance at the places and in the world we live. Therefore, all countries are to show willingness in evaluating the decisions commonly taken in accordance with their domectic jurisprudence and executing them. In another words, environmental responsibility is considered necessary to be performed by“mutual support”. Economical development causes new necessities and problems in connection with alteration and so legal arrangements are applied. One of this arrangements belongs to taking the untouched areas (or partly) having ecological value as“Specially Protected Area”under more“special”and“preferential”protection. In this study it's emphasized that“The Specially Protected Areas”are not subject to different protection from other areas of the country are, that the negatives effects of tourism, industrial activities, migration to city and rapidly increas of people (inhabitants) go in front of protectionism and the in case of not realizing understanding of“environmental protection”all over the country, the success“in special”won't be obtained. II
Benzer Tezler
- Avrupa Birliği'nde ve Türkiye'de Çevre Hukuku
Environmental law in European Community and Turkey
SELMA AKSOY
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
EkonomiAnkara ÜniversitesiAvrupa Toplulukları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FÜSUN ARSAVA
- Türkiye'de çevre politikasının oluşumunda kamuoyu faktörü
The Role of public opinion in making environmental policy in Turkey
F. NURHAYAT ŞAHİN
Doktora
Türkçe
1999
Kamu YönetimiDokuz Eylül ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
- Türkiye'de çevre yönetiminde merkez-yerel yönetim ilişkisi
Relation between central-local goverenment on environmental in Turkey
YILMAZ AYDIN
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Kamu YönetimiDokuz Eylül ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
- Sosyo ekonomik ve çevresel etkileri ile yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye'de mülk edinmesi ?riskler ve fırsatlar?
Foreign national legal and natural entities' acquiring a property in Turkey for social and environmental factors ? risks and opportunities?
ÖZCAN ERDOĞAN
Doktora
Türkçe
2008
Kamu YönetimiAnkara ÜniversitesiSosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÇELİK ARUOBA