Hazro ilçesi (Diyarbakır) Lepidoptera faunasına katkılar
Contribution on the fauna of Lepidoptera in Hazro district (Diyarbakır)
- Tez No: 413309
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİME ÖLMEZ BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Lepidoptera, Diyarbakır, Hazro, Fauna, Lepidoptera, Diyarbakır, Hazro, Fauna
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Diyarbakır ili Hazro İlçesinde 2014-2015 yılları arasında; gece ve gündüz kelebekleri üzerine yapılan bu çalışmada Lepidoptera takımına ait 16 familya (Hesperiidae, Lycaenidae, Nymphalidae, Pieridae, Satyridae, Arctiidae, Cossidae, Crambidae, Erebidae, Geometridae, Lymantriidae, Noctuidae, Saturniidae, Sphingidae, Tineidae ve Tortricidae), 30 altfamilya ve 51 cinse ait toplam 56 tür saptanmıştır. Tespit edilen türlerin sinonimleri, morfolojik özellikleri, Dünya ve Türkiye' deki yayılışları üzerinde durulmuştur. Çalışmada tespit edilen Arctiidae familyasına ait; Ocnogyna loewi (Hübner,1790), Crambidae familyasına ait; Tegostoma baphialis (Staudinger, 1871), Geometridae familyasına ait; Camptogramma bilineata (Linnaeus,1758), Lymantriidae familyasına ait; Lymantria lapidicola (Herrich-Schäffer, 1851), Noctuidae familyasına ait; Acronicta rumicis (Linnaeus,1758), Agrochola mansueta (Herrich-Schäffer,[1850]), A. pistacina (Goeze,1781), Allophyes asiatica (Staudinger,1892), Asteroscopus syriaca (W.Warren,1910), Catocala abacta Staudinger,1900, Dichonia aeruginea (Hübner,[1803]), Dicycla oo (Linnaeus,1758), Episema tersa ([Denis & Schiffermüller],1775), Hecatera dysodea (Vieweg,1790), Leucania punctosa (Treitschke,1825), Metalopha liturata (Christoph,1887), Mniotype solieri (Boisduval,1840), Noctua orbona (Hufnagel,1766), Polymixis sp. Hübner,[1820] ve Zethes brandti Janzon,1977 ile Tineidae familyasına ait; Hapsifera luridella Zeller,1847 türleri Diyarbakır ili için yeni kayıt özelliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between the years 2014- 2015 on Hazro district of Diyarbakır; day and night butterflies of Lepidoptera; 16 families (Hesperiidae, Lycaenidae, Nymphalidae, Pieridae, Satyridae, Arctiidae, Cossidae, Crambidae, Erebidae, Geometridae, Lymantriidae, Noctuidae, Saturniidae, Sphingidae, Tineidae ve Tortricidae), 30 subfamilies and 51 genus in a total of 56 species were identified. The species being detected; synonyms and morphological characteristics the World and in Turkey the expansion. Some of the species identified in the study, Ocnogyna loewi (Hübner,1790) belonging to Arctiidae family, Tegostoma baphialis (Staudinger, 1871) belonging to Crambidae family, Camptogramma bilineata (Linnaeus,1758) belonging to Geometridae family, Lymantria lapidicola (Herrich-Schäffer, 1851) belonging to Lymantriidae family, Acronicta rumicis (Linnaeus,1758), Agrochola mansueta (Herrich-Schäffer,[1850]), A. pistacina (Goeze,1781), Allophyes asiatica (Staudinger,1892), Asteroscopus syriaca (W.Warren,1910), Catocala abacta Staudinger,1900, Dichonia aeruginea (Hübner,[1803]), Dicycla oo (Linnaeus,1758), Episema tersa ([Denis & Schiffermüller],1775), Hecatera dysodea (Vieweg,1790), Leucania punctosa (Treitschke,1825), Metalopha liturata (Christoph,1887), Mniotype solieri (Boisduval,1840), Noctua orbona (Hufnagel,1766), Polymixis spp. Hübner,[1820] and Zethes brandti Janzon,1977 belonging to Noctuidae family; Hapsifera luridella Zeller,1847 belonging to Tineidae families are carried a new record for Diyarbakır region.