Teknokent uygulamalarının örgüt kültürüne etkisi: ODTÜ Teknokent uygulaması
The effect of technopolis applications on the organizational culture : METU Technopolis implementation
- Tez No: 413656
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKMEN DERDİYOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgüt Kültürü, Teknokent, ODTÜ Teknokent, Organization, Organization Culture, Technocity, ODTU Technocity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Teknokent kavramı bilimsel ve teknolojik çalışmaların önem kazandığı 1950'li yıllarda Amerika Bileşik Devletlerinde (A.B.D) ortaya çıkmıştır. Günümüzde bilimsel ve teknolojik çalışmalar ülkelerin ilerlemesi için en önemli şartlardan bir tanesidir. Bundan dolayı dünyada teknokent uygulamaları popüler hale gelmiş ve sayıları her geçen gün artmaktadır. Örgüt kavramı insanların bir arada yaşaması ile ortaya çıkmıştır. İnsanların bir araya gelmesiyle farklı yapıda örgütler oluşmuştur. 1979 yılında ortaya çıkan örgüt kültürü kavramı ile her örgütün kendine has bir kültürü olduğu görüşleri ifade edilmiştir. Bu çalışma günümüzde popülerliği artan teknokentlerin bünyelerinde bulunan firmaların kültürlerini hangi yönlerden etkilediğini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Ankara'da bulunan ODTÜ Teknokent'te esas faaliyetlerine başlamış firmalardaki 220 çalışana uygulanan anket ile veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda teknokent uygulamalarının teknokentteki firmaların örgüt kültürüne etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of technocity has emerged in the United States of America (USA) in 1950s when scientific and technological studies gained importance. Nowadays, scientific and technological studies are among the most important conditions of the development of countries. Due to this reason, technocity practice in all over the world gains popularity and the number of these technocities gradually increasing. The concept of organization has emerged when people started to live together. Organizations in different structures were formed with when people get together. The concept of organization culture that emerged in 1979 has displayed that every organization special to itself. This study is conducted in order to observe how technocities whose popularity increase gradually affect the culture of companies located in them. Within this framework, surveys conducted among 220 employees working in the companies which started their activities in ODTU Technocity in Ankara and data were collected and analysed. As a result of the study, it has been revealed that technocity practices have an impact on the organization culture of companies located in the mentioned technocity.