Yerel yönetim harcamalarında etkinlik ve verimlilik: Erzincan ili örneği
Effectiveness and efficiency in the expenses of local government: Erzi̇ncan example
- Tez No: 413701
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜLKÜF AYRANGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Harcamaları, Yerel Kamu Harcamaları, Etkilik, Verimlilik, Public Expenditure, Local Public Expenditure, Effectiveness, Efficiency
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
İnsanlar toplum düzeni kurabilmek, adaleti, iç ve dış güvenliği sağlayabilmek amacıyla devlet adı verdikleri bir kurumunu meydana getirmişlerdir. Bu kurum, geçmişten günümüze, içe ve dışa karşı ülke ve toplum çıkarlarının korunması, adalet ve hukuk sisteminin varlığının sürdürülmesi gibi, önemli görevler üstlenmiştir. Bu görevleri yerine getirirken bir takım harcamalarda bulunması da zorunlu hale gelmiştir. Bu harcamalar kamu harcamaları olarak bilinmektedir. Toplum ihtiyaçların artması ile birlikte kamu harcamaları artış göstermiş, kamu harcamalarındaki bu artış da etkinlik ve verimlilik sorununu ortaya çıkarmıştır. Yerel yönetimlerin geçmişten günümüze demokrasi için çok önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir. Yerel yönetimlerin özellikle belediyelerin daha fazla amaç ve hedeflerini gerçekleştirecekleri, diğer kurum ve kuruluşlarla rekabet edeceğini daha da önemlisi belediyeciliğin sürdürülebilir olması için etkinliğin ön planda tutulması gerektiği gündeme getirilmektedir. Etkinliğin yanı sıra verimlilikte önemli bir yere sahiptir. Yerel yönetimlerde amacın kar olmaması nedeniyle, verimlilik kar bir ölçüt olarak kullanılmamaktadır. Yönetimler başarısını kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına, demokratik yönetim felsefesinin ve kavramlarının doğru algılanmasına ve demokratik yönetim ilkelerinin yerinde uygulamalarına bağlıdır. Bu çalışmada, Erzincan Belediyesi üzerinde kamusal harcamaların etkinliği ve verimliliği anket yöntemiyle araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
People have constituted an institution called as government in order to establish the public order, in order to maintain the justice, internal and external security. This institution has played an important role such as for the protection of the country and public interest against internal and external powers and maintaining the presence of justice and the legal system from past to present. While fulfilling these duties, it was necesary to make several expenses. These costs are known as public expenditure. Public expenditure has increased along with the increase of community needs, this increase in the Public expenditure caused efficiency and effectiveness problems. It seems that local governments have played very important roles for the democracy from past to present. It has been brought on the agenda that the efficiency must be kept on the forefront in order to carry out the goals and objectives of the municipalities and to compete against the other institutions and establishments and moreover in order to continue municipality. In addition to efficiency, effectiveness has also very important place. Since the purpose is not profit in the local governments, effectiveness has not been used as the profit. The success of the Local Governments depends on effective and efficient use of resources and accurate understanding of the concept of democratic governance philosophy and practice of democratic governance principles properly. In this study, the effectiveness and efficiency of public expenditure in the Municipality of Erzincan have been investigated by survey method.