İklim değişikliği politikalarının Avrupa Birliği ve Türkiye'de sanayi sektörüne olası etkileri: Maliyetler ve rekabet edebilirlik bakımından değerlendirme
Possible effects of the European Union and Turkish climate change policies on the industrial sector: An assessment in terms of costs and competitiveness
- Tez No: 413721
- Danışmanlar: PROF. DR. SANEM SUPHİYE BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Climate change, industry, Turkey, UNFCCC, sustainable development, low carbon economy, competitiveness, costs of action, carbon leakage
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 408
Özet
Büyüyen ekonomilerin belkemiğini oluşturan sanayi sektörü son günlerde bir“paradigma değişikliği”ile karşı karşıyadır. Bu durum, daha ziyade, sürdürülebilir, kaynak-etkin ve iklime dayanıklı bir kalkınma modeli tesis etme ihtiyacının sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. En son yayımlanan bilimsel kanıtlar göz önünde bulundurulduğunda, çağımızda, hem sanayileşme hem de yeşil kalkınmanın birlikte gözetildiği stratejiler tasarlamak kaçınılmaz görünmektedir. Diğer taraftan, düşük karbon ekonomileri tesis etmenin maliyetleri ve zorlukları özellikle kısa vadede sanayi işletmelerinin rekabet edebilirliği üzerinde olumsuz etkilere yol açmaktadır. Bu çalışma, AB ve Türkiye'de iklim politika ve önlemlerinin sanayi sektörü üzerindeki olası etkilerini maliyetler ve rekabet edebilirlik bakımından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Öncelikle, iklim değişikliği sorunsalının kavramsal çerçevesi ve (sürdürülebilir) kalkınma ile ilişkisi ile bu sorunsala uluslararası alanda çözüm arayışları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci olarak, AB'nin uyguladığı politikalar incelenmiştir. Üçüncü olarak, Türkiye'de sera gazı emisyonu azaltımı amacıyla uygulanan“yatay kesen”nitelikteki iklim değişikliği politikaları, ülkenin uluslararası iklim rejimindeki“özel koşulları”çerçevesinde sınıflandırılmıştır. Dördüncü olarak, sanayi sektörünün iklim değişikliğine mevcut ve beklenen katkısı ve emisyon azaltımı amacıyla uygulanan politika ve önlemler incelenmiştir. Son olarak, bu politika ve önlemlerin maliyetleri ve sanayi sektörünün rekabet edebilirliği üzerindeki olası etkileri halihazırda kullanılan farklı model ve senaryolar ışığında ele alınmıştır. Sonuç olarak, Türkiye'de hem genel düzeyde hem de sanayi sektöründe uygulanan iklim politikaları AB'nin politikaları ile kıyaslanarak sanayi sektöründe uygulanabilecek ilave emisyon azaltım seçeneklerine ilişkin bazı politika tavsiyelerinde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler : İklim değişikliği, sanayi, Türkiye, AB, BMİDÇS,sürdürülebilir kalkınma, düşük karbon ekonomisi, rekabet edebilirlik, maliyetler, karbon kaçağı.
Özet (Çeviri)
Industry sector, which is the backbone of a growing economy, recently has experienced a“paradigm shift”. This is due to the need to ensure sustainable, resource-efficient and climate-resilient development. Nevertheless, the costs and challenges faced to build low carbon economies have some adverse effects on the competitiveness of the industrial enterprises, especially in the short term. This study aims at assessing possible effects of the climate policies implemented in the industrial sectors of both the EU and Turkey within the framework of costs and competitiveness. Initially, the conceptual framework of“climate change”and its relationship between development are explained together with the efforts to seek solutions to this challenge in the international area. Secondly, policies and measures of the EU are examined in detail. Then,“cross-cutting”policies and measures to reduce greenhouse gas emissions in Turkey are categorized by taking into account the country's“special circumstances”in the international climate regime. Fourthly, current and projected contributions of the industrial sector to the climate change are addressed together with the counter policies and measures. Lastly, possible effects accompanying with the costs of these policies on the competitiveness of the industrial sector are analyzed in the light of several scenarios presently in use. Consequently, the cross-cutting and industrial abatement measures in Turkey are compared with the ones of the EU and some policy recommendations are submitted for further mitigation alternatives for Turkey.