Yeni kentsel politikalar ve emeğin dönüşümü
New urban politics and the transformation of labour
  1. Tez No: 413757
  2. Yazar: ASLI GÜRTUNCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent GiriĢimciliği, Yeni Kentsel Politikalar, KüreselleĢme, Emeğin DönüĢümü, Atomizasyon, AlıĢveriĢ Merkezi, Urban Entrepreneurialism, New Urban Politics, Globalization, Transformation of Labour, Atomization, Shopping Mall
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Kent girişimciliği ve yeni kentsel politikalar ile ilgili mevcut yazın, kentlerin yükselişini küreselleşme ve ulus devletin zayıflaması eşliğinde açıklamaktadır. Bu şekilde kent girişimciliği, küreselleşmeyle birlikte artan rekabet koşullarında kentlerin öne çıkarak ekonomik gelişmelerini sağlayan temel strateji olmaktadır. Bu tezde ise kent girişimciliği, kapitalist devletin küresel ekonomiyle bütünleşme stratejisinin önemli bir parçası olarak ele alınarak kent yönetimlerinin hizmet sağlama kaygılarının ekonomik büyümeye kayışı çerçevesinde açıklanan girişimci kentsel politikaların yerel emek üzerindeki etkilerine odaklanılmaktadır. Kentsel girişimcilikle ilgili temel varsayımlardan biri de kentlerin gelişmesinin tüm kentsel grupların yararına olacağıdır. Fakat, bu varsayımla ilgili problem, kenti yekpare bir birim olarak görmesi ve çalışan kesimlerin çıkarlarının ihmal edilmesidir. Bu sebeple, girişimci kentsel politikaların kentin çekiciliğini arttırmanın paralelinde sermaye yatırımları sağlayarak istihdam yaratma söylemine karşı, süreci çalışanlar açısından değerlendirebilmek için yeni yaratılan işlerde çalışanlara odaklanılmıştır. Bu amaçla, Ankara'da son yıllarda sayıları hızla artan ve istihdam kaynakları olarak gösterilen alışveriş merkezlerinden biri olan Ankamall'de saha araştırması yapılmış ve çalışanlarla 26 yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerden elde edilen bilgilere dayanarak, girişimci kentsel politikaların çalışanlar üzerinde ayrıştırıcı etkisi olduğu iddia edilmiştir. Bu bağlamda yeni kentsel politikaların tezde daha geniş ekonomik ve politik değişimlerin kurucu parçası olarak ele alınması dolayısıyla, kent girişimciliğinin emeğin makro düzeyde yaşadığı atomizasyon süreciyle de bağlantılı olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The mainstream accounts on urban entrepreneurialism and new urban politics explain the rise of cities within the context of globalization and decline of nation state. In this way, urban entrepreneurialism becomes the main strategy providing urban economic development by increasing the urban competitiveness in a highly competitive environment created by globalization. The thesis, by employing the concept of urban entrepreneurialism as an important part of the capitalist state's strategy of integration with the global economy, focuses on the impacts of entrepreneurial urban politics that is explained in the context of a shift of urban governments' service providing objectives towards economic growth, on local labour. One of the main assumptions about urban entrepreneurialism is that the growth of the cities is presenting benefits to all social groups within the city. One of the problems with this assumption is presenting city as a monolithic agent and the neglect of the workers' interests. In this regard, against the discourse of entrepreneurial urban politics about creating employment by providing capital investments in parallel with increasing cities' attractiveness, the thesis focuses on the local labour that works at the newly created work areas with an attempt to examine the process from the perspective of workers. For this purpose, a field research was conducted in Ankamall, one of the shopping centers of Ankara that have been increasing in number and having been introduced as the new sources of employment, and 26 semi-structured interviews were made with the shopping mall workers. Based on the interwievs, it is argued that the new urban politics have influence on the atomization of workers. In this context, through the main approach of the thesis to urban entrepreneurialism as constitutive of broader processes of economic and political change, it is also argued that these politics are linked to the macro level atomization process of labour.