Mısır'da toplum, sosyo-kültürel ve ekonomik yaşam -Fethinden Emevîler döneminin sonuna kadar (18-132/639-750)-
Society, socio-culturel and economic life in Egypt -From the arab conquest to the end of the Umayyad period (18-132/639-750)-
- Tez No: 413786
- Danışmanlar: PROF. DR. NAHİDE BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Emevîler, toplum, sosyo-kültürel yaşam, Egypt, Umayyad, society, socio-culturel life
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tez, giriş, üç bölüm (I. Bölüm: Toplum, II. Bölüm: Sosyo-kültürel Yaşam ve Üçüncü Bölüm: Ekonomik Yaşam), sonuç ve ekten oluşmaktadır. Fetihlerle birlikte Müslümanlar Bizans ve Sâsânî İmparatorluklarına ait toprakların hâkimi haline gelmişlerdir. Bu durum fethedilen topraklarda İslam'ın ve Arap kültürünün yayılmasına neden olmuştur. Hz. Ömer döneminde fethedilen Mısır bu tecrübenin ilk yaşandığı yerlerden biridir. Tezde, fethinden Emevîler döneminin sonuna kadar Mısır'daki toplum, sosyo-kültürel ve ekonomik yaşam incelenmiş, yaşanan önemli değişimler tespit edilmeye çalışılmıştır. Tezin giriş kısmında antik dönemden başlayarak Mısır'ın Emevîler döneminin sonuna kadarki tarihsel süreci özetlenmiştir. Birinci bölümde Arapların da gelmesiyle birlikte oluşan toplum yapısı incelenmiştir. İkinci bölümde ise, sosyo-kültürel yaşamın evler, giyim-kuşam, dinî bayramlar ve festivaller gibi unsurları hakkında bilgi verilmiştir. Son kısım olan üçüncü bölümde de ekonomik yaşam tasvir edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis comprises an introduction, three chapters (I. Society, II. Socio-Culturel Life, III. Economic Life), a conclusion and an additional. With the conquests, Muslims have become the administrator of the Byzantine and Sassanian Empire's territory. This situation has led to the spread of Islam and Arab culture in the conquered lands. Egypt conquered during the caliphate of Hz. Umar is one of the places where lived this experience first. In this thesis, From the Arab Conquest to the End of the Umayyad Period Egypt's society, socio-culturel and economic life were analysed and attempted to identify important changes. In the introduction, the historical process starting from Ancient Egypt until the end of Umayyad period is summarized. The first chapter surveys the social structure formed with the coming of the Arabs. In the second chapter, information are given about factors of the socio-cultural life such as home, clothing and finery, religious holidays and festivals. At last, in the third chapter is depicted in economic life.