İlişkisel belirsizlik: İlişki doyumu, romantik ilişkilerde gelecek zaman yönelimi ve çatışma çözme tepkileri arasındaki ilişkiler
Relational uncertainty:relationship satisfaction, future time orientation in romantic relationships and responses to dissatisfaction
- Tez No: 413832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA BÜYÜKŞAHİN SUNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişkisel belirsizlik, romantik ilişkilerde gelecek zamanyönelimi, çatışma çözme, çatışma çözme tepkileri, belirsizliğe tahammülsüzlük, ilişki doyumu, Relational uncertainty, future time orientation in romantic relationships, conflict resolution, responses to dissatisfaction, intolerance of uncertainty, relationship satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışmada, ilişkisel belirsizliğin alt boyutlarını yordamakta olan değişkenler ele alınmıştır. Bu nedenle, ilişkisel belirsizliğin alt boyutları (benliğe, partnere ve ilişkiye yönelik belirsizlik) ile ilişki doyumu, romantik ilişkilerde gelecek zaman yönelimi ve ikili ilişkilerde çatışma çözme tepkileri (çıkış, konuşma, yokmuş gibi davranma ve bağlılık) arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemi 189 kadın (%65.2) 101 erkek (%34.8) olmak üzere heteroseksüel bir romantik ilişki içerisinde olan 290 üniversite öğrencisinden (lisans (%54.1), lisansüstü (%45.9) oluşmaktadır. Çalışmada, İlişkisel Belirsizlik Ölçeği, İlişki İstikrarı Ölçeği'nin İlişki Doyumu alt boyutu ve İkili İlişkilerde Çatışma Çözme Tepkileri Ölçeğinin Bireyin Tepkisi alt boyutu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, ilişki doyumunun benliğe, partnere ve ilişkiye yönelik belirsizliği; romantik ilişkilerde gelecek zaman yöneliminin ise benliğe yönelik belirsizliği anlamlı olarak yordadığı gözlenmiştir. Ayrıca, çatışma çözme tepkilerinin (çıkış, konuşma, bağlılık ve yokmuş gibi davranma) benlik ve ilişkiyle ilgili belirsizliği anlamlı olarak yordadıkları görülmüştür. İlişkisel belirsizlik kavramı daha önce Türkiye'de ele alınmadığı için bu çalışmanın gelecek çalışmalar için yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the present study was to investigate the relationship between subscales of relational uncertainty (self, partner and relationship), relationship satisfaction, future time orientation in romantic relationships and responses to dissatisfaction. For this purpose, the relationship between the subscales of relational uncertainty (self, partner and relationship), relationship satisfaction, future time orientation in romantic relationships and responses to dissatisfaction (exit, voice, neglect and loyalty) is handled. The participants of this study consist of 290 university students who are in a heterosexual romantic relationship as 189 women (%65.2) and 101 men (%34.8). Relational Uncertainty Scale, the relationship satisfaction subscale of Relationship Stability Scale, Future Time Orientation in Romantic Relationships Scale and Responses to Dissatisfaction in Romantic Involvments Scale are used to gather data in the study. In the results it is observed that while the relationship satisfaction predicted self, partner and relationship uncertainty; the future time orientation in romantic relationships predicted self uncertainty. Moreover, self and partner uncertainty is predicted by exit, voice, loyalty and neglect responses to dissatisfaction. It is expected this study will be a guide for future studies as the relational uncertainty hasn't been studied before in Turkey.