The association of relational uncertainty with relationship satisfaction and perceived partner responsiveness: A cross-sectional and a daily diary study
İlişkisel belirsizliğin ilişki doyumu ve algılanan partner duyarlılığı ile ilişkisi: Korelasyon ve günlük çalışması
  1. Tez No: 643361
  2. Yazar: BÜŞRA BAHAR BALCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER DALGAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ilişkisel belirsizlik, ilişki doyumu, algılanan partner duyarlılığı, çift günlük çalışması, relational uncertainty, relationship satisfaction, perceived partner responsiveness, dyadic diary study
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Romantik ilişkilerde kişinin ilişkisi hakkında ya da kendisinin ve partnerinin ilişkiye olan bağlılığı ile ilgili belirsizlik yaşaması zordur. Bu tez, bir korelasyonel (Çalışma 1; N = 1368) ve bir de çiftlerle yürütülen günlük çalışması (Çalışma 2; N = 738) ile ilişkisel belirsizlik ve ilişki kalitesi arasındaki bağlantıyı araştırmıştır. Ayrıca bireylerin politik ideolojileri ve sosyoekonomik seviyelerinin söz konusu ilişkiyi etkileyip etkilemediği de incelenmiştir. Her iki çalışmada da ilişkisel belirsizlik ile ilişki doyumu ve algılanan partner duyarlılığı arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Fakat günlük ilişkisel belirsizlik ile günlük ilişki doyumu ve algılanan partner duyarlılığı arasındaki ilişki sadece erkek katılımcılarda anlamlı bulunmuştur (Çalışma 2). İlişkisel belirsizlik ile ilişki doyumu ve algılanan partner duyarlılığı arasındaki ilişkinin farklı politik görüşlere sahip kişiler için benzer olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, keşfedici analizlerde yüksek sosyoekonomik seviyenin ilişki doyumu ve algılanan partner duyarlılığı ile pozitif ilişkili olduğu ve bu ilişkiye düşük ilişkisel belirsizlik tarafından aracılık ettiğine dair küçük bir etki bulunmuştur. Yürütülen iki çalışma neticesinde ilişki kalitesi için ilişkisel belirsizliğin önemli olduğu konusunda güçlü bulgulara ulaşılmıştır. Ayrıca, Çalışma 2'nin doğası sebebiyle, kişilerdeki ve çiftlerdeki günlük değişimleri modelleyerek, test edilen ilişkiler nedensel bir şekilde de ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Feeling uncertain about the relationship, and about the commitment of the self or the partner to the relationship is challenging in a romantic relationship. In a cross-sectional (Study 1; N = 1368) and a dyadic daily dairy (Study 2; N = 738) study, this thesis investigated the association between relational uncertainty and relationship quality. Furthermore, it also explored if individuals' political orientations and their socioeconomic status was related to these associations. The results in both Study 1 and Study 2 showed that higher relational uncertainty was associated with lower relationship satisfaction and perceived partner responsiveness. However, daily variations in relational uncertainty were negatively associated with daily changes in relationship satisfaction and perceived partner responsiveness only for the male partners, but not for the females (Study 2). Our exploratory analyses revealed that the association of relational uncertainty with relationship satisfaction and perceived partner responsiveness was similar for individuals with different political orientations (Study 1 & 2). However, we found a small effect for that higher socioeconomic status is related to lower relational uncertainty, which is also negatively related to relationship satisfaction and perceived partner responsiveness (Study 1). In two studies we showed robust evidence for the importance of relational uncertainty in relationship quality. Furthermore, the nature of Study 2, modeling daily changes within the person and within the dyads, enabled us to discuss the tested associations in a causal way.