Kimlik ve dış politika: Rusya Federasyonu'nun Bosna-Hersek ve Kosova siyasetinde kimliğin rolü
Identity and foreign policy: the role of identity on politics of Russian Federation towards Bosnia-Herzegovina and Kosovo
- Tez No: 413841
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN UZGEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: EleĢtirel Bütüncül ĠnĢacılık, Rusya, Bosna-Hersek, Kosova, Norm, Kimlik, Critical Holistic Constructivism, Russia, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Norm, Identity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 645
Özet
Eleştirel Bütüncül İnşacı çerçevede, bu doktora tezi, devlet kimliğindeki değişim ve sürekliliği, Rusya'nın; Yugoslavya'nın dağılma sürecindeki iki krize yönelik siyaseti bağlamında incelemektedir. Kimlik inşası, pratik, alışkanlık, söylem, norm ve muteber öteki gibi Eleştirel Bütüncül İnşacı çerçevenin münhasır kavramlarının yardımıyla, Rusya'nın sırasıyla; Bosna-Hersek ve Kosova krizlerine yönelik siyasetinin devletin sosyal ve müşterek kimlikleri kadar, Rusya'nın toplumundaki farklı siyasal kimliklerle etkileşimle inşa edildiği varsayılmaktadır. Bu inşacı varsayıma uygun olarak, her bir kriz, sırasıyla; Avrupa'nın, Rusya'nın ve toplumsal siyasal kimliklerin kendisine yönelik yaklaşımlarıyla birlikte incelenmektedir. Bu incelemeler, bir olayın, üç farklı bakış açısına göre, üç farklı anlatısı olduğunu; ancak hiçbirinin, diğerinden bağımsız olmadığını göstermektedir. Bu bağlamda, bu tezin temel argümanı olarak, kendi“küçük h hakikati”olarak Rusya'nın kimliği tarafından Bosna-Hersek ve Kosova krizlerine yönelik inşa edilen Rusya siyasetinin, devletin dünya siyasetindeki değişim ve sürekliliği yansıttığı savunulmaktadır. Buna ilaveten bu doktora tezi, Rusya'nın devlet kimliğinin;“küçük h hakikatinin”karmaşık gerçeklik ağının eş inşacıları olan toplumun farklı siyasal kimliklerinin bakış açıları ve devletin“muteber ötekisi”Avrupa ile birlikte toplumsal olarak inşa edildiğini savunmaktadır. Zaman olarak 1991 ile 2008 arasında, uzam olarak Yugoslavya ile sınırlandıran tez çalışması; devletin, her iki vakaya yönelik farklı siyaset benimsediğini ortaya çıkarmaktadır. Ancak her iki dönemde de kimlik söylemlerinde“derjava/kudretli devlet”üzerindeki vurgunun süreklilik taşıdığı saptanmaktadır. Bu doktora tez çalışması, nihai sonucunda, Yugoslavya'nın parçalanma sürecinde, Rusya'nın dünya siyasetini inşa eden devlet kimliğinde norm-yapıcı konumdan norm-uygulayıcılığına doğru değişim ve“derjava/kudretli devlet”söylemi üzerindeki süreklilik,“muteber ötekisiyle”ve toplumdaki farklı siyasal kimliklerle etkileşimle meydana geldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Within Critical Holistic Constructivist framework, this doctoral dissertation explores change, and continuity of state identity in the context of Russia's policy towards two crises during dissolution process of Yugoslavia. Through distinctive conceptions of Critical Holistic Constructivism, such as identity construction, practice, habit, discourse, norm, and significant other, it is alleged that, Russian politics towards Bosnia and Herzegovina and Kosovo crises are both constructed by state's social, and collective identities, and in interaction with different political identities within society in Russia. In accordance with this constructivist assumption, each crisis is examined respectively from perspectives of European, Russian, and political identities within society in Russia, one by one. These analyses confirm that each practical case has three different narratives within three different perspective lenses, yet none of them are independent of one another. In this context, the cardinal argument of this thesis is that, Russia's policy towards its“small t truths”of Bosnia and Herzegovina, and the Kosovo crises, very constituted by its identity, mirrors change, and continuity in state's world politics. In addition, this doctoral dissertation alleges that complex web of realities of“small t truths”of state identity of Russia, is socially constructed within perspective lenses of different political identities of society in Russia, and Europe as its“significant other”. This doctoral dissertation, limited with the period between 1991 and 2008, as time, and with Yugoslavia as space, reveals that Russia adopts different policies towards two crises; however, the emphasis upon“dershava/great power”in identity discourse is determined to be continued during both periods. Ultimately this doctoral dissertation reveals that the change in its norm-maker status to norm-enforcer, and continuity in its“dershava/ great power”rhetoric in Russia's world politics during disintegration process of Yugoslavia are constructed by state identity in interaction with its“significant other”, and different political identities within society.