Avrupa Birliği ve Türkiye'de ihracata yönelik devlet yardımlarının ihracat performansına etkisi: Ekonometrik bir analiz
Impact of export promotions on export performance in European Union and Turkey: An econometric analysis
- Tez No: 413842
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR AKYAZI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İhracat Teşvikleri, İhracat Performansı, Devlet Yardımları, Export Promotions, Export Performance, State Aid
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, AB ve Türkiye'de uygulanmakta olan ihracata yönelik devlet yardımlarının ihracatı etkileme derecesini ortaya koymak; böylece AB ve Türkiye'nin belirlemiş oldukları hedeflere ulaşıp ulaşamayacağı konusunda bazı öngörülerde bulunabilmek ve elde edilecek bilgiler dâhilinde Türkiye özelinde, politika uygulayıcılarına yönelik bazı önerilerde bulunma amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda, devlet yardımlarının ihracat performansına etkisi AB 15 ülkeleri ile Türkiye'ye ait 1996 – 2013 dönemine ait veriler kullanılarak panel veri yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgular, ihracata yönelik devlet yardımlarının AB 15 ülkeleri ve Türkiye'nin ihracat performansları üzerindeki etkisinin pozitif ve anlamlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this study is to find out to what degree state aid influences Turkish export, to have predictions whether EU and Turkey could reach the goals they intend to and with the information to be gathered, to advise policy makers in Turkey in particular. In this regard, how state aid affects export performance has been analyzed by panel data method using the statistics 1996-2013 of EU-15 and Turkey. Analysis findings clearly indicate that impacts of state aid upon export performances of EU-15 and Turkey are positive and meaningful.