Çallı kuşağı ve resim sanatında empresyonizm
Contemporaries of Çallı and impressionism
  1. Tez No: 413843
  2. Yazar: ESRA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. MANSUR JAFAROV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Empresyonizm, Çallı Kuşağı, Türk Resim Sanatı, Türk İzlenimciliği, Impressionism, Contemporaries of Çallı, Nude, Turkish Art of Painting, Turkish Impressionism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bir kuşağa isim vermek… İlkleri başarmak… İbrahim Çallı, resim alanında nadir sanatçılardan biridir. Bugün, Batılı anlamda Türk resminin öncülerinden olan İbrahim Çallı, ressam ve eğitmen olarak eşsizdir. Çallı Meşrutiyet Dönemi' nden başlayarak, uzun bir zaman sürecinde, Türk resminin geçirdiği evrelere ışık tutan, izlenimciliği yurda taşıyan ve resim öğrenimi gören aydınlar arasında yer alır. Çallı Kuşağının diğer önemli ressamlarından, empresyonizmin öncülerinden de söz edilerek, İbrahim Çallı' nın resimleri sanatsal açıdan incelendiği bu çalışma kaynak kitaplar, sempozyum bildirileri ve araştırma eserleri ile internet kaynaklarından yararlanılarak hazırlanmıştır. Yapılan bu çalışmada Empresyonizmin Türk resmine girişi hakkında analiz yapılmış, İbrahim Çallı' nın yerli ve yabancı empresyonistler arasındaki yeri tabloları yönüyle değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Türk resmine nü resmi getiren Çallı, fırçasını tuvalin üzerinde coşkuyla gezdirerek Türk resminin tarihini fırçasıyla yazmıştır.
Özet (Çeviri)
Naming a generation… Having succeeded the firsts… İbrahim Çallı is one of the rare artists in the field of art. Today, İbrahim Çallı, who is the pioneer of Modern Turkish painting is known as a unique artist and tutor. Starting from Constitutional Era through a long phase of time, Çallı places himself among the intellectuals, who studied Art for the first time, carried impressionism into their homeland and projected the phases of Turkish painting. This work has been prepared by making use of the sources on the internet, research papers, notices of symposiums and source books and it mentions the other important artists of Çallı' s contemporaries and examines his works with an artistic point of view. In this work, the introduction of Impressionism into Turkish painting has been analyzed and Çallı' s place among local and foreign impressionists has been evaluated through his paintings. In conclusion, Çallı who brought nude into Turkish painting, has written the history of Turkish painting with his brush by striking it enthusiastically on the canvas.