Muhasebe bilgi kalitesi açısından kurumsal sosyal sorumluluk, kazanç yönetimi ve finansal performans ilişkisi
The relation of corporate social responsibility, earnings management and financial performance according to accounting information quality
- Tez No: 413846
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kazanç Yönetimi, Muhasebe Bilgi Kalitesi, Finansal Performans, Corporate Social Responsibility, Earnings Management, Accounting Information Quality, Financial Performance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
İşletmelerde kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı, çıkar gruplarına, topluma ve doğal çevreye yönelik yapıcı uygulamalarda bulunulmasını ifade etmektedir. Bu anlayışın bir yansımasının güvenilir finansal tablolar hazırlamak ve sunmak olduğu ifade edilebilir. Diğer yandan kazanç yönetimi ise muhasebe işlemlerini manipüle ederek gerçek dışı raporlamalara neden olmakta ve dolayısıyla muhasebe bilgi kalitesini düşürmektedir. Hem kurumsal sosyal sorumluluk hem de kazanç yönetimi uygulamaları işletmelerin finansal performansını etkilemekte veya bu performanstan etkilenmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, muhasebe bilgi kalitesi açısından kurumsal sosyal sorumluluk, kazanç yönetimi ve finansal performans arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Çalışmada yukarıdaki amaç çerçevesinde oluşturulan hipotezlerin test edilmesi için bir araştırma planlanmış, söz konusu araştırma için gerekli veriler, Borsa İstanbul (BİST) Sınai endeksinde hisse senetleri işlem gören 81 adet sanayi işletmesinin 2005-2012 yılları arasında yayınladıkları finansal tablolar, faaliyet raporları, kurumsal yönetim uyum raporları ve sosyal sorumluluk raporlarından elde edilmiştir. Her veri grubu için 648 gözlem yapılarak bir veri seti oluşturulmuş ve bu veri seti araştırmanın modelleri bağlamında panel veri analizi yöntemi ile incelenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre; işletmelerde kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarının kazanç yönetimini sınırlandırdığı ve buna bağlı olarak da muhasebe bilgi kalitesinin artabileceği öne sürülebilir. Ayrıca söz konusu bulgular, finansal performans artışının kazanç yönetimini artırdığına işaret etmektedir. Ek olarak, işletmelerde denetim zorluğu ve borç kullanımındaki artışın kazanç yönetimini artırdığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, incelenen işletmelerde sahiplik yoğunlaşmasının kazanç yönetimini düşürebildiği belirlenmiştir. Kurumsal sosyal sorumluluk ve finansal performans arasında ise anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Corporate social responsibility conception expresses constructive implementations for stakeholders, society and natural environment. A reflection of this conception in business can be expressed as to prepare and present reliable financial statements. On the other hand, earnings management causes delusive reporting by manipulating accounting transactions and thus, it decreases accounting information quality. Both implementations of corporate social responsibility and earnings management influence the financial performances of business or they are influenced by this performance. Thus, the purpose of this study is to reveal the relation between corporate social responsibility, earnings management and financial performance, according to accounting information quality. In this study, a research has been planned for being tested hypothesis that occurred in the light of aim above, required data for research in point, has been collected from financial statements, annual reports, corporate governance compliance reports and social responsibility reports that were published by 81 industrial business, whose stocks were traded in Borsa Istanbul (BIST) Industrial index, between the years of 2005-2012. The data set has been generated by making 648 observations for every data groups and this data set has been examined by panel data analysis method, in the context of research models. According to research findings; it may be asserted that corporate social responsibility implementations restrict earnings management in business and therefore accounting information quality will be able to increase because of this restriction. Findings refer that, increase in financial performance enhances earnings management. Additionally auditing challenges, profit growth and increase in borrowing raise earnings management. However, it has been determined that ownership concentration may reduce the earnings management in investigated business. Moreover, it couldn't be determined a meaningful relation between corporate social responsibility and financial performance.