Arşiv belgelerine göre Kütahya Redif Taburu ve Redif Kışlası
According to archives documents Kütahya Redif Battalion and Redif Barracks
  1. Tez No: 413867
  2. Yazar: EMİNE GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kütahya, Kışla, Kütahya Kışlası, Redif, Kütahya Askerlik, Kütahya Redif Kışlası, Osmanlı Redif Ordusu, Kütahya, Barracks, Kütahya Barracks, Redif, Kütahya Military, Kütahya Redif Barracks, Archive Documents
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
Redif Teşkilâtı; merkezdeki düzenli orduya paralel olarak, askerin sürekli kışlada tutulmadığı, askerî eğitimin senenin belli zamanlarında verildiği, tarımsal üretimi aksatmayacak şekilde yapılandırılmış, taşrada asayişin sağlanmasında faydalanılacak ve harp zamanında ise nizâmi orduya destek olacak bir“Taşra Ordusu”olarak kurulmuştur. Kütahya bu sistem dâhilinde Redif taburlarının oluşturulduğu ve askerler için bir kışlanın inşâ edildiği merkezlerden biridir. Askerlik konusunda özellikle Tanzimat ile başlayan ve XIX. yüzyıl boyunca devam eden çağdaşlaşma çabaları; askere alma, muvazzaflık süreleri, yedeklik durumu, bedel uygulamaları, askerî eğitim ve öğretim, kıyafet, silah ve techizat alanlarında bazı düzenlemeler yapılmasına sebep olmuştur. Askerlik uygulamalarında meydana gelen bu değişiklikler, Redif sistemini ve dolayısıyla Kütahya Redif taburlarını da etkilemiştir. Redif ordusunun görevlerinin fazla ve çeşitli oluşu nedeniyle; Kütahya'daki Redif taburları XIX. ve XX. yüzyıl boyunca, Osmanlı Coğrafyası dâhilinde pek çok cephede savaşmış olmalarının yanında, asayişin sağlanması ve iç isyanların bastırılması gibi pek çok görevde ve yerde kullanılmışlardır. Kütahya Kışlası; 1912 senesinde Redif Teşkilatının kaldırılmasından sonra da Kurtuluş savaşı esnasında ve Cumhuriyet döneminde de askere hizmet vermeye devam etmiştir. Redif Teşkilâtının Kütahya'daki fiziki temsilcisi olan“Redif Kışlası”nın işlev ve mimari özellikleri, Redif sistemi ile bir bütün halinde ele alınmıştır. Kütahya Redif Kışlası ve müştemilâtındaki binalardan hiçbiri maalesef günümüze ulaşamamıştır. Sadece Fotoğraflarda kalan Kütahya Kışla kompleksi; belgeler ışığında kapsamlı bir çalışma konusu yapılarak ilk defa gün yüzüne çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Redif Organization; as being parallel with the regular army in the center, soldiers were not keeping at the barracks in general, the military training year is given at specific times, which is configured to not disrupt agricultural production, will be utilized for providing the provincial public security and a Regional Army has been established to support for the main army during the war time. Within this system Kütahya, including the creation of Redif battalion and one of the centers of man as a barracks for soldiers. About the military service, especially began with the reform and progress during the modernization efforts throughout the 19th century; recruitment, active duty time, replacement status, give consideration, military education and training, clothing, has led to some regulations in the field of armaments and equipment. The Redif system and also Redif battalion of Kütahya has influenced by these changes which is occurred in military service. During the 19th and 20th centuries Redif battalions in Kütahya fought on many fronts including the Ottoman geography, many tasks, such as maintenance of public order and the suppression of internal rebellion and are used on the floor due to the excess of tasks and vast area of the Redif army. Kütahya barracks; after removal of the Redif Organization in 1912 during the War of Independence and the Republican era has continued to serve to soldiers. The physical representative of Redif Organization in Kütahya which is "Redif Barracks'' and it's functions and architectural features, is considered as a whole with Redif system .Any of Kütahya Redif barracks and outbuildings unfortunately not survived until today. Only remaining in photos Kütahya barracks complex; making a comprehensive study of the subject by means of documents has emerged the face of day at first.