The relationship between commuting and withdrawal behavior
İş yolculuğunu ile geri çekilme davranışı arasındaki ilişki
  1. Tez No: 413904
  2. Yazar: ONUR EMRE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşe gidiş, işten geri çekilme davranışı, üretkenlik karşıtı davranışlar, iş tatmini, commuting, withdrawal, counterproductive, satisfaction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, günlük işe gidiş ve işten dönüş maliyetlerinin iş tatmini ve işten geri çekilme davranışlarına etki edip etmediğini ve nasıl etki ettiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu ilişkileri incelemek üzere 210 kişilik bir örneklem üzerinde, internet ortamında tasarlanıp uygulanan bir zaman kesiti analizi yapılmıştır. İlişkileri incelemek üzere lineer regresyon analizi ve bir SPSS eklentisi olan PROCESS kullanılmıştır. Elde edilen veriler üzerinde yapılan analizler sonucunda işe gidişin zaman maliyeti ile geri çekilme davranışları arasında; işe gidişin parasal maliyeti ile işten geri çekilme davranışı arasında ve işe gidişin zaman maliyeti ile iş tatmini arasındaki ilişkiler istatistik olarak anlamlı bulunmamıştır. Bununla birlikte iş tatmininin, işe gidiş maliyetleri ile işten geri çekilme davranışı arasındaki ilişkiye olan düzenleyici (moderator) değişken etkileri de istatistik düzeyde anlamlı bulunmamıştır. İşe gidişin parasal maliyetinin iş tatminini doğrudan azalttığı sonucuna ulaşılmış, iş tatmininin işe gidişte harcanan zamanın ve parasal maliyetin işten geri çekilme davranışlarına olan etkisine dolaylı olarak aracılık ettiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to check if the costs of commuting reduces job satisfaction and lead to withdrawal. A cross-sectional design is implemented by electronic surveys through a snowball sampling (N=210) . Regression analysis and SPSS extension called PROCESS is used. Study could not generate enough statistical power to point out a relationship between the time spent during the commute and withdrawal behavior, between the money spent during the commute and withdrawal behavior, between time spent during the commute and job satisfaction. The hypothesized interaction of job satisfaction both on the relationship between the time spent during the commute and withdrawal, and the money spent during the commute and withdrawal behavior are not supported. The results concluded that monetary costs of commuting reduces job satisfaction, job satisfaction mediates the relationship between the time spent during the commute and withdrawal behavior. Job satisfaction also found to mediate the relationship between monetary costs of commuting and withdrawal behavior.