Gelişmekte olan ülkelerde petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisi
The impact of oil prices on inflation in developing countries
  1. Tez No: 413909
  2. Yazar: DOĞANBEY AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT YANIKKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol fiyatları, Enflasyon, Geçişkenlik, Oil prices, Inflation, Pass-through
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı gelişmekte olan ülkelerde petrol fiyatlarınının enflasyona geçişkenliğini ve bu geçişkenliğin zaman içerisinde nasıl değiştiğini analiz etmektir. Literatürde yer alan çalışmaların büyük çoğunluğu gelişmiş ülkeleri incelemekte olup gelişmekte olan ülkeler için yapılan çalışmalar ise sınırlı sayıdadır. Dolayısıyla bu çalışmanın literatürdeki önemli bir boşluğun doldurulmasına katkı yapacağı beklenmektedir. Çalışmada 1990-2013 döneminde petrol fiyatlarının enflasyona geçişkenliği gelişmekte olan 15 ülke için temelde iki model kullanılarak incelenmiştir. Bunlardan birincisi VAR modelidir. VAR analizlerinden elde edilen sonuçlar petrol fiyatlarının enflasyona geçişkenliğinin ülkeden ülkeye farklılaştığını göstermektedir. Petrol fiyatlarının enflasyona gecişkenlik katsayısının zamanla nasıl değiştiğini görebilmek için Philips Eğrisi baz alınarak 4 farklı yaklaşım kullanılmıştır. Öncelikle yapısal kırılma testleri ile petrol fiyatları enflasyon ilişkisinde olası yapısal kırılmalar tespit edilmiş ve daha sonrasında zaman kuklası yardımıyla kırılma öncesi ve sonrası dönem için iki ayrı geçişkenlik katsayısı hesaplanmıştır. Daha sonra hareketli regresyon ve özyinelemeli regresyon tahminleri ile geçişkenlik katsayısının değişimi analiz edilmiştir. Son olarak zamanla değişen parametre regresyon modeli kullanılarak tahminler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar petrol fiyatı geçişkenlik katsayısının zaman içerisindeki değişiminin ülkeden ülkeye farklı olduğunu göstermektedir. Literatür incelendiğinde gelişmiş ülkelerde petrol fiyatının enflasyona geçişkenliğinin azaldığı genel bir sonuç olarak ortaya çıkmakta iken, bu çalışma ile elde edilen sonuçlar gelişmekte olan ülkelerde petrol fiyatı-enflasyon ilişkisinin zaman içerisindeki değişiminin gelişmiş ülkelerden farklı olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the oil price pass-through to inflation in developing countries and how this pass-through varies in time across countries. As most of the studies in the literature analyze this relationship for developed countries, there is lack of studies on the developing countries. Therefore, we expect that this study will contribute to the literature by filling this gap. This study investigates the oil price pass-through to inflation between 1990 and 2013 for fifteen developing countriesusing through two models. First of these models is VAR model. The results of VAR model analysis indicate that pass-through of oil prices to inflation varies by each country. Thus, in order to evaluate the change in the coefficient of oil price pass-through to inflation, Philips Curve is preferred to set out four different approaches. Moreover, the relationship between oil prices and inflation has been studied by applying structural break tests. On the one hand, two different pass-through coefficients have been calculated for before the break and after the break periods with the help of the time dummies. On the other hand, the change in the coefficient of pass-through has been analyzed with rolling and recursive regression methods. Finally, the time-varying parameter regression model is used to further investigate the oil price pass-through to inflation. Our main results demonstrate that the estimated coefficients on oil price pass-through varies from country to country. In contrast to the the literature, which concludes that the oil price pass-through to inflation decreases in developed countries in general, our results imply that the change in the oil price pass-through to inflation is much different in developing countries.