Bisküvi seramik yüzeylere ebru tekniğinin uygulanması
The application of marbling(Ebru) techique to biscuit ceramic surface
- Tez No: 413924
- Danışmanlar: PROF. HALİL YOLERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: seramik, ebru, geven bitkisi, arap zamkı, bisküvi seramik, ceramic, ebru, astragalust, gomme arabique, biscuit ceramic
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Ateşin kontrollü bir şekilde kullanılmaya başlanması ile geliştirilen seramik teknikleri ve sanatının, insanlık tarihinin en önemli buluşlarından birisidir. Seramik sanatı ve teknikleri, kültürlerin karakteristik özellikleri doğrultusunda farklılıklar göstermiş olsa da değişmeyen tek özelliği ateş ile buluşma aşaması yani pişirilmesidir. Ebru tekniği ise, boyanın su yüzeyinde yapmış olduğu görsel şölendir. Bu konunun irdelenmesindeki amaç, bisküvi seramik formların boyanmasında fırçanın iz hatalarını ve el titremesinden kaynaklanan boyama hatalarının ortadan kaldırılması hakkında alternatif çözümleri incelemektir. Bu çalışma ile bisküvi seramik bünyelerin farklı ve etkili yöntemlerle ve de en az hata ile dekorlanmasının (boyanması) alternatif yöntemlerini ortaya koymaya çalıştık. Çalışma kapsamında ki uygulamalarda seramik yüzeylerinin fırçalar ile dekorlanmasında fırça izi ve boya kalınlığı gibi karşılaştığımız olumsuz etkileri ortadan kaldırdık. Bu çalışmamızdaki kullandığımız yöntem ile fırça ile uzun süren dekorlama işlemini çok daha kısa sürede tamamlanabilecek dakikalara indirmiş olduk. Ancak bu işlem yapılırken bünye ve boya uyumunun sağlanmasının şart olduğunu gözlemledik. Seramik bisküvi bünye ve boya uyumunun sağlanmadığı durumlarda yapılan uygulamaların sırlı pişirimlerden başarısız sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmanın uygulama kısmında karşılaştığımız olumsuzlukları ortadan kaldırmak için yeni yöntemler geliştirdik. Araştırmanın sonuçlarına göre, yapmış olduğumuz çalışmalarda olumlu, olumsuz neticeler elde ettik. Çalışmamızdaki olumsuz bulguları tespit ederek alternatif çözümler ortaya koymaya çalıştık. Seramik dekorlanmasında kısmen veya isteğe bağlı olarak fırçanın hakimiyetine son verilebileceğini ortaya koyduk. Bu sebepten tezimde, bisküvi seramik bünyelere Ebru tekniğinin nasıl aktarılabileceği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgilere ulaşmak ve daha sonra ki uygulamalara da rehber olmasını sağlayacak bilgilere ulaşılır. Türkçe
Özet (Çeviri)
Ceramic techniques and art which developed after start of controlled use of fire, is one of the most important inventions in human history. Ceramic art and techniques differentiated among civilisations because of their unique characteristics however the fring process never changes. Marbling art (ebru) is creating a visual beauty on surface of water by using paint. Purpose of my work, finding alternative solutions to mistakes caused by vibration of hand and brush in painting process of biscuit ceramic. By this work, i tried to show different and effective ways of painting ceramic with least fault. During our research we enabled painting ceramic surfaces without negative effects such as brush mark, paint thickness. Painting process which takes too much time with brush can be finished in a short time period by the help of our way of painting in our work. However there must be harmony between paint and ceramic during this process. We explored that practices without paint-ceramic harmony are unsuccesful. We developed new techniques to solve problems which occured in implemantation process of our research. We had positive and negative results at the end of our research. We tried to find alternative solutions for negative results. Our research showed that dominance of brush in painting ceramic can be reduced or finished. In conclusion my thesis will proıvide information for new practices about painting ceramic by using marbling art. İngilizce