Alman yeni nesnellik (Neue Sachlichkeit) akımının çağdaş resme yansımaları ve leipzig okulu sanatçıları
Influence of The German new objectivity (Neue Sachlichkeit) on contemporary painting and the leipzig school painters
  1. Tez No: 413932
  2. Yazar: HAMDİ GÖKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. MÜMTAZ SAĞLAM
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Nesnellik, Yeni Leipzig Okulu, Düzene Dönüş, Temsiliyet, Yeni Gerçekçilik, New Objectivity, New Leipzig School, Return to the Order, Representation, New Realism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Yeni Nesnellik, Alman Resim Sanatının daha az bilinen ve daha az üstünde durulan bir boyutu olmuştur. Bunun nedenlerinden birisi, soyut ve soyutlama kavramlarını daha ön planda tutan yakın dönem sanat tarihi yaklaşımlarıdır. Diğeri ise, Nazi rejimiyle birlikte ortadan kalkan, kısa sürmüş Weimar Cumhuriyeti süresince varlık gösterebilmiş bir sanat akımı olmasıdır. Bu çalışmanın temel amaçlarından birisi, günümüz sanatında tekrar gündemde olan tuval resmi ve özellikle de temsile dayalı resim anlayışı için referans olduğu düşünülen Yeni Nesnelliğin hak ettiği ilgiyi görmesini sağlamak ve belli başlı sanatçılarıyla birlikte tanıtmaktır. Alman Toplumu kendi tarihi boyunca Cermenizm ideali peşinde olmuş ve ulusal birlik sorunlarıyla mücadele etmiştir. Kuzey sanatının ifadeci özellikleriyle birleşen bu toplumsal veriler, Alman sanatını tutkulu, ateşli ve etkili kılmıştır. Alman sanatını etkili kılan bu özellikler, nesnelliği ve yansızlığı amaçlayan Yeni Nesnelcilikte bile içten içe varlığını hissettirmiştir. Yeni Nesnellik / Neue Sachlichkeit, yirminci yüzyıl resminin git gelleri içinde tekrar tekrar gündeme gelen gerçekçilik ve figür resmine dönüş aşamalarında önemli referanslardan biri oldu. Pop Sanatın resimsel boyutu ve Foto-gerçekçiliği etkilemesinin yanı sıra Yeni Gerçekçilik, Büyülü Gerçekçilik gibi akımlara da kaynaklık etti. Ayrıca 1990'ların sonuyla birlikte yükselişe geçen ve Dünya sanat gündemine oturan Leipzig Okulu sanatçılarının figüratif ve gerçekçi yaklaşımlarının geri planında Yeni Nesnelci gelenek varlığını hissettirmiştir. Gerçekten de, Leipzig Okulunun geleneksel ve klasik resim eğitimi anlayışı ile Yeni Nesnelci tutum çok fazla çelişmeden örtüşmüş, özellikle 1960'lı ve 70'li yıllardaki kimi Leipzig Okulu Sanatçıları (Stelzmann, Hachulla v.b.), çalışmalarında Yeni Nesnelci Prensipleri uygulamışlardır. Yeni Leipzig Okulu Sanatçıları içinde de belirli bir nesnel tutum göze çarpmaktadır (M.Weischer, T. Eitel v.b.) ve bu sanatçılar doğrudan olmasa da Yeni Nesnelci gelenekten beslenmektedirler ve de bu mirasa çok şey borçludur. Türkçe
Özet (Çeviri)
New Objectivity is a less-known, less-analyzed movement in German Painting. A reason thereof is that the study of recent art history focuses rather on abstract art and abstraction, while another reason is that this was the art movement of the short-lived Weimar Republic and it vanished with the beginning of the Nazi regime. One of the main goals of this study is to draw the attention it deserves to the New Objectivity, which is considered to be an influence for canvas painting –that is once more on the agenda of the art world– and especially representational painting; and to introduce the movement together with its artists. During its history, German society has sought after the ideal of Germanism and has struggled with the issues of national unity. The combination of these social values with the expressionist characteristics of northern art have made German art passionate, fierce and effective. The presence of these characteristics can be felt even in New Objectivity which aimed to be objective and unbiased. New Objectivity / Neue Sachlichkeit has been an important reference point for the tendencies of realism –which has resurfaced again and again in twentieth century painting– and the return to figurative painting. In addition to influencing the painterly side of Pop Art and Photorealism, it also has served as a resource for other movements such as New Realism and Magical Realism. One other goal of this study is to look for the signs of the tradition of New Objectivity in the figurative and realistic approaches of the artists that belong to the Leipzig School, the popularity of whom has been increasing since the end of the 1990s. The traditional and classic painting education given at the Leipzig School and the qualities of New Objectivity overlapped without conflicts – and particularly during the 1960s and the 70s some Leipzig artists (such as Stelzmann and Hachulla) applied the principles of the New Objectivity in their works. Among the artists of the New Leipzig School, a certain objective approach shows itself (M. Weischer, T. Eitel etc.), and though indirectly, these artists feed off New Objectivity and owe a lot to its heritage. İngilizce