Elektronik kitap destekli matematik öğretiminin 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarısına, kalıcılığa, ders kitabı algısına etkisinin incelenmesi
Analyzing the effects of electronic textbook aided mathematics teaching on 5th grade students' academic achievement, retention, perception of electronic textbooks
- Tez No: 414176
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİKA FEZA ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Ders Kitabı, Başarı, Elektronik Ders Kitabı Algısı, Derse Yönelik Zorluk Algısı, Electronic Text Book, Perception of Electronic Text Book, Difficultness Perception of the Lesson
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günlük hayata büyük ölçüde etki eden teknolojik gelişmeler, bilişim teknolojilerini de geliştirmekte ve değiştirmektedir. Bu gelişim ve değişim, bilgiye erişim yöntemini ve bilgiye erişim hızını değiştirmekle birlikte öğretim sürecini de etkilemektedir. Bu çalışmada, elektronik ders kitabı kullanımının, öğrenmeye olan etkisi araştırılmış ve ayrıca öğrencilerin elektronik ders kitabına ve derse yönelik zorluk algısı incelenmiştir. Bu amaçla, deney ve kontrol grubundan oluşan ön-son testli yarı deneysel bir araştırma tasarlanmıştır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen Kuder- Richardson 20 değeri 0,88 olan akademik başarı testi, Cronbach Alfa katsayısı 0,883 olan ders kitabı algı ölçeği, derse yönelik zorluk algısı görüş formu ve Pintrich tarafından öğrencilerin matematik motivasyonlarını belirlemek üzere geliştirilmiş Cronbach Alfa katsayısı 0,828 olan ve Dr. Sümer Aktan tarafından Türkçe uyarlaması yapılmış matematik motivasyon ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, etkileşimli tahtanın aktif olarak kullanıldığı öğrenme ortamlarında basılı ders kitabı ve tablet bilgisayar aracılığıyla erişilebilen elektronik ders kitabı kullanımının sağladığı birebir öğrenme ortamında 5. sınıf öğrencilerinin matematik dersi akademik başarı testi sonuçlarında birbirine yakın ortalamalar elde edilmiş ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Diğer taraftan uygulanan kalıcılık testi sonuçlarına yönelik bulgular, basılı kitap kullanan öğrencilerle elektronik ders kitabı kullanan öğrencilerin ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. İlaveten, elde edilen bulgular kullanılan ders kitabı türünün öğrencilerin öğrenme sürecine ve öğrenme ortamının organizasyonuna katkısı ile ilgili algılarını da etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Technological developments have affected daily life and technological developments have also affected development of information technologies. Moreover, these developments have changing the methods and speed of information access, so instruction process has been changed, too. In this study, the contribution of the electronic textbook to the learning process and students' perception of electronic textbook and difficultness of the lesson are analyzed. Because of this reason, a quasi-experimental design which consists of control and experiment group is used. Pretest-posttests were used in this process. Data of the study were collected by using the academic achievement test (K-R 20= 0,88), the perception test of the electronic textbook (Cronbach's Alfa=0,883), the feedback form of the difficultness of the lesson and mathematic motivation test (Cronbach's Alfa =0,828) which was developed by Pintrich and was adapted to Turkish by Dr. Sümer Aktan. According to the results' of the study, it is not found any difference between the experiment and control groups' mathematics achievements which are educated with an interactive white board and electronic textbooks accessed on tablet PC's. Furthermore, in the lights of the findings of the retention test, it was found a significant difference between the control and experiment groups' learning retention. Moreover, it is also found that the types of the textbooks affect the students' perception of the contribution of the textbooks on the learning process and the organization of learning environment.