Buhar kullanılan bir üretim tesisinin termodinamik açıdan incelenmesi
Thermodynamic analysis of a steam using production plant
- Tez No: 414243
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP DÜRRİYE BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekserji, Ayçiçeği Yağı, Termodinamik, Ekserji Analizi, Ekserji Kaybı, Exergy, Sunflower Oil, Thermodynamic, Exergy Analysis, Exergy Loss
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Termodinamik ve Isı Tekniği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Enerji, yaşamın devamlılığı için en temel ihtiyaçlardan biridir. Enerji kaynaklarının bilinçsizce ve aşırı kullanımı, dünyadaki enerji kaynaklarının azalmasına sebebiyet vermektedir. Kullanılan enerjinin verimi nin bilinmesi ve verimliliği azaltan faktörlerin en aza indirilmesi, enerjinin bilinçli kullanımı kadar önemlidir. Bu çalışmada, bir ayçiçeği yağı fabrikasının rafinasyon bölümü , termodinamiğin ikinci yasası ile incelenmiştir. Entegre tesisin rafinasyon bö lümünün komponentleri , kontrol hacimlerine ayrılmış ve her komponent için ekserji kayıpları ayrı ayrı hesaplanmıştır. Sonuçlar grafiklerle gösterilmiş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy is one of the most essential needs for continuity of life. Unconscious and excessive use of energy gradually leads to the decline of energy sources in the world. Knowing the level of efficiency of the used energy and minimizing the efficiency reducing factors are as import ant as the conscious use of energy. In this study, refining section of a sunflower oi l plant is analyzed by using the second law of thermodynamics. The equipments of the refining section of the integrated plant are divided into control volumes and loss of exergy is calculated for each equipment. Results are illustrated with graphics and discussed.