Geri Dön

Denizel ortamda çökelmiş zeminlerin mühendislik özelliklerinin iyileştirilmesi

Stabilization of sedimentary soils in gulf environment

  1. Tez No: 414294
  2. Yazar: ZAFER GÜRSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENDER BAŞARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103

Özet

Limanların iş hacmi her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle limanlar yeni yapılarla beraber büyümektedir. Bazen limanlardaki yeni yapılar körfezin sediment zeminlerinin üzerine inşa edilebilmektedir. Genellikle sediment zeminlerin mühendislik özellikleri inşaat faaliyetleri için zayıf durumda bulunmaktadır. Limana sahip körfezlerde yeni nesil büyük konteynır gemileri için zaman zaman körfez bölgesinin dibinin taranarak derinleştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Genel olarak, körfez dip bölgesinden çıkarılan sediment zeminlerin herhangi bir mühendislik kullanımından önce özelliklerinin iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, İzmir Körfez'indeki sediment zemin özelliklerinin kireç ve çimento ile iyileştirilmesi araştırılmıştır. İlk olarak katkısız zeminin geoteknik özellikleri belirlenmiş, daha sonra zemin kuru ağırlığına göre kireç ve çimento katkı malzemeleri ayrı ayrı kullanılarak, %2.5, %5, %7.5, %10, %15 ve % 20 oranlarında karıştırılmıştır. Hazırlanan karışımların geoteknik özellikleri belirlenmiştir. Doğal durumdaki zemin numunelerinin özellikleri karşılaştırma amacıyla kullanılmıştır. Bu amaçla numuneler üzerinde Proktor, elek analizi, serbest basınç deneyi, likit limit ve plastik limit su içeriği deneyleri yapılmıştır. Körfez bölgesi sediment zeminlerinin serbest basınç dayanımı ve kompaksiyon özelliklerinde çimento ve kireç içeriği ile birlikte önemli oranda iyileşmeler gözlenmiştir. Deneysel çalışma sonucunda iyileştirme amacı ile kullanılabilecek en uygun kireç içeriği %10 en uygun çimento içeriği ise %10 olarak belirlenmiştir.

Özet (Çeviri)

Trading volume of the ports is increasing every passing day. Therefore ports are growing with new structures. Sometimes, new structures of ports are constructed on sedimentary soil of gulfs. In generally, characteristics of sedimentary soil in gulfs are poor for construction. Sometimes sedimentary soils of gulf are dredged for the new generation of large container ships. In general, properties of dredged sedimentary soils need to be improved before use in any purpose. The purpose of this work is to investigate a possible use of lime and cement for the stabilization of sedimentary soil in İzmir Gulf. Initially, the geotechnical properties of the untreated soil were determined. Then the soil was mixed with lime, cement and sedimentary soils of gulf at 2.5%, 5%, 7.5%, 10%, 15% and 20% by dry weight of soil. The physical preperties of the treated samples were determined. The untreated soil values were used as control points for comparison purposes. For this purpose, proctor, hydrometer, sieve analysis, unconfined compression test and liquid and plastic limit tests were performed on the specimens. End of the test program, optimum lime content was determined as 10% and optimum cement content was determined as 10%. Unconfined compressive strength of sedimentary soil are increased with lime and cement contents.

Benzer Tezler

  1. Biga Yarımadası kuzeyinin (Lapseki-Şevketiye arası) paleojen stratigrafisi ve mollusk faunası

    Paleogene stratigraphy and molluca fauna of the northern part of Biga Peninsula (between Lapseki-Sevketiye)

    BİRBEN GÜRSOY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Jeoloji MühendisliğiÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ KAPAN

  2. Bolkar dağlarının (Orta Toroslar) kuzeyinde ve güneyinde yer alan paleosen-eosen yaşlı birimlerin stratigrafik özellikleri

    Stratigraphic properties of the paleocene-eocene aged rock units cropped out around the northern and southern side of the Bolkar mountains (Central Taurus)

    SÜLEYMAN KUNTER KUNT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Jeoloji MühendisliğiMersin Üniversitesi

    Jeoloji Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ KOÇ

  3. Akhisar (Manisa) yöresi alt mesozoyik tortularının stratigrafik özellikleri

    Stratigraph1cal features of the lower mesozoic sediments in the Akhisar (Manisa) district

    ALİ MURAT KILIÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Jeoloji MühendisliğiCumhuriyet Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FUAT ÖNDER

  4. Olur-Kömürlü-Akşar (Erzurum) arasının stratigrafik ve tektonik özellikleri

    Başlık çevirisi yok

    CEVDET BOZKUŞ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1990

    Jeoloji MühendisliğiCumhuriyet Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı