0900 ziraat kiraz çeşidinde modifiye atmosfer paketleme ve 1-metilsiklopropene uygulamalarının muhafaza ve raf ömrü üzerine etkileri
0900 cherry ziraat storage of modified atmosphere packaging and application of type 1-methylcyclopropene and shelf life effects
  1. Tez No: 414340
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: MAP, 1-MCP, 0900 Ziraat, Kiraz, Depolama, MAP, 1-MCP, 0900 Ziraat, Sweet Cherry, Storage
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada, 0900 Ziraat kiraz çeşidinde modifiye atmosfer paketleme (MAP), MAP+ 500 gr tüketici ambalajı ve her ikisinin etilen antagonisti olan 1-Metilsiklopropene (1- MCP) ile kombinasyonunun muhafaza ve raf ömrü üzerine etkileri belirlenmiştir. Derim sonrasında ön soğutma yapılmış meyveler uygulamalar sonrasında 0 0C ve % 90–95 oransal nem koşullarında haftada bir analizlenmek üzere 35 gün muhafaza edilmiş ve her analiz süresi sonrasında 20o C'de 2 gün raf ömrü süresi olarak bekletilmiştir. Muhafaza ve raf ömrü süresince ağırlık kayıpları, SÇKM oranı, meyve elastikiyeti, pH ve antioksidan oranında artış; klorofil, TEA oranınında düşüş görülmüş ve toplam fenolik madde oranının korunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, MAP ve MAP + 1- MCP uygulamaları eşit olarak kalite kriterlerini korumuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, modified atmosphere packaging (MAP) as standart commercial treatment, combination with consumerumer size trays (T) MAP + 500 g T, and 1- Methylcyclopropene combinations with both treatments as MAP + 1- MCP and MAP + 1- MCP + 500 g T were compared during storage and shelf life of sweet cherry cv. 0900 Ziraat. Fruits were hydrocooled after harvest and diveded into mentioned treatmenst. Treatments were stored at 0 ºC, 90- 95 % relative humidity conditions for 35 days and subsequently they were waited at 20 ºC 2 days for shelf life evaluation. Quality analyses were done weekly intervals. Weight loses, TSS, elasticity, total decay, L*, a*, b*, C*, pH and antioxidant amounts were increased where as there were decrease in stem chlorphyl, T, and hº. The amount of total phenolic components were preserved. As a result, MAP and MAP + 500 g T were maintained fruit quality equal as MAP + 1- MCP and MAP + 500g T + 1- MCP.