21. yy Türk eğitim politikalarının oluşturulmasında kaynaklık eden belgelerin Fullan'ın kavramsallaştırması açısından değerlendirilmesi: 1980 – 2014
Evaluation of 21. century Turkish education policy documents based on fullan's conceptualizations: 1980 – 2014
  1. Tez No: 414498
  2. Yazar: SEZEN TOFUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYPAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Politikası, Milli Eğitim Şuraları, Kalkınma Planları, Tebliğler Dergileri, Eğitimsel Dönüşüm, Education Policy, Turkey's National Education Council, Progress Plan, Official Bulletin of MNE, Educational Change
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 341
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı 1980 – 2014 yılları arası Türk Eğitim Politikalarının, Tebliğler Dergileri Fihristleri, Kalkınma Planları ve Milli Eğitim Şura Kararları yolu ile Fullan'ın Eğitimsel Dönüşüm Modeli Boyutları açısından incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntem ve tekniklerinden yararlanılmıştır. Nitel aşamada tarihsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Yazılı belgelerden elde edilen dökümlerden Eğitimsel Dönüşüm Modeli' nin beş boyutundan faydalanılarak kodlamalar yolu ile çalışma başlıkları elde edilmiştir. Sonrasında bu çalışma başlıklarına ait frekans dağılımları yapılarak yüzdelik oranlar hesaplanmıştır. Araştırma, 1980 – 2014 yılları arasını kapsadığından veri kaynakları 1980 yılı sonrası belgelerden oluşmaktadır. Bu amaçla 1980 sonrası yayımlanan 33 Tebliğler Dergisi fihristi, 9 Milli Eğitim Şurası, 7 Kalkınma Planı çalışılan başlıklar yönündenincelenerek analiz edilmiştir. Araştırmada Türk Milli Eğitim Politikaları incelenirken Tebliğler Dergileri ve Tebliğler Dergileri Fihristleri; Milli Eğitim Şuraları ve Milli Eğitim Şura Kararları; Kalkınma Planları ve Kalkınma Planlarının eğitimle ilişkili başlık ve maddeleri temel çalışma alanlarını oluşturmuştur. Araştırmada veriler öncelikle betimlenmiş sonrasında Fullan'ın Eğitimsel Dönüşüm Modeli Boyutları doğrultusunda analiz edilerek raporlaştırılmıştır. Bulgular: Milli Eğitim Politikalarımızda üzerinde en çok çalışılan konular 'Müfredat çalışmaları' boyutu ile 'Çalışma koşullarını geliştirme' boyutuna aittir. En az çalışılan boyutlar ise 'Öğretmen öğrenmeleri' ile 'Öğretmenlerin ve yöneticilerin kişisel gelişimleri' boyutlarıdır. Çalışılan boyutlara ait başlıklar dönemsel olarak birbirini tekrarlamaktadır. Sonuç ve tartışma: İncelenen belgelerin çalışılan başlıklar yönünden uzun vadeli, tutarlı ve geniş ölçekli girişimleri ortaya koyamadığı sonucuna varılmıştır. Bu sorunun bir sonucu olarak; Türkiye' de bu girişimleri destekleyen uzun vadeli, tutarlı, geniş ölçekli reformların ve eğitimsel politikaların geliştirilmesinin zor olduğu sonucuna varılabilir. Aynı zamanda bir diğer sonuç olarak eğitimsel politikaların yapılandırılmasında ve geliştirilmesinde, eğitimsel dönüşümün tüm boyutlarına aynı derecede önem verilip bir bütün olarak çalışılması gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to investigate Turkish educational policies between the years 1980 - 2014 in the in index of Official Bulletin of MNE, Development Plans and the decisions of Turkey's National Education Council through the dimensions of Fullan's educational change model. Method: Qualitative research methods and techniques were used in this study. Historical research was used in the qualitative part of the study. The titles of the study retrieved from the five dimensions of Fullan's Educational Change Model via coding the transcripts of written documents. Percentages were calculated from the frequency distribution of these titles. Sources of data included the published documents from 1980 to 2014. For this purpose, the thirty - three volumes of Official Bulletin of MNE issued after 1980, a total of nine National Education Councils of Turkey after 1980, and seven Development Plans were analyzed based on these titles. Official Bulletins of MNE, the volumes of Official Bulletin of MNE, National Education Councils and the decisions of Turkey's National Education Councils, Development Plans and the education-related titles and items of Development Plans formed the main documents. First, the data was described, later analyzed and reported based on the dimensions of Fullan's Educational Change Model. Results: The most frequently emerged topics were“Curriculum studies”and“Improving the condition of work”dimensions. The least studied topics were“Teacher learning”and“Individual development of teachers and administrators”dimensions. The titles of these topics were periodically repeated. Conclusion and Discussion: It was concluded that the documents investigated did not reveal long-term, consistent and large-scale efforts on the studied topics. As a result of these issues, it might be concluded that it would be difficult to build long -reaching, consistent and large - scale reforms and educational policies that support these efforts would be difficult in Turkey. It was also concluded that each one of the dimensions of educational change should be emphasized equally in the construction and development of the educational policies.