Yerel yoksulluk yönetimi: İngiltere örneği ve sosyal belediyecilik bağlamında Türkiye'de büyükşehir belediyeleri üzerine bir araştırma
Local poverty management: The England case and a research on metropolitan municipalities in Turkey in the context of social municipality
  1. Tez No: 414537
  2. Yazar: EZGİ SEÇKİNER BİNGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ÖMÜRGÖNÜLŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Public Administration, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, yoksulluk yönetimi, yerel yoksulluk yönetimi, büyükşehir belediyeleri, İngiltere'de yoksulluk yönetimi, Türkiye'de yoksulluk yönetimi, İngiltere'de yerel yönetimler, sosyal belediyecilik, Poverty, poverty management, local poverty management, metropolitan municipalities, poverty management in England, poverty management in Turkey, local governments in England, social municipality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 362
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; İngiltere'de ve Türkiye'de yerel yönetimlerde yoksulluk yönetiminin nasıl gerçekleştiğini anlamak; İngiltere'den çıkarılacak derslerin ışığı altında Türkiye'deki yerel yönetimlerdeki yoksulluk yönetimini iyileştirici öneriler sunmak ve örnek bir yerel yoksulluk yönetimi modeli geliştirmektir. 1990'lardan itibaren yoksulluk sorununa devletin minimal refah anlayışına ve piyasacı çözümlere dayalı parçalı yönetsel eylemlerle müdahale edilmektedir. Yoksulluğu önleyici ve yoksulluktan koruyucu mekanizmalardan çok, yoksulluğun etkilerini hafifletici uygulamaların ağırlıkta olduğu görülmektedir. Yoksulluk sorununa karşı parçalı tezahür eden yönetsel müdahaleler ve hafifletici uygulamalar tezde yoksulluk yönetimi kavramı ile açıklanmıştır. Küreselleşme ve yerelleşme süreçlerinde ise yerel yönetimler, yoksullukla ilgili konularda yeni sorumluluklar almış ve bu konuda siyasa oluşturucu otoriteler haline gelmişlerdir. Tezde Türkiye'de yedi büyükşehir belediyesinde ve İngiltere'de beş yerel konseyde birer yoksulluk yönetimi araştırması gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de seçilmiş büyükşehir belediyelerinde sosyal hizmet ve sosyal yardım birimlerinde çalışan personel ile derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiş, İngiltere'deki seçilmiş konseylerde de ilgili birimlerde çalışan personele anket uygulanmış ve mülakat yapılmıştır. Çalışma sonucunda; İngiltere ve Türkiye'deki yerel yoksulluk tanımları, geliştirilen muhtaçlık kriterleri, yerel birimlerin ideolojik farklılıklarının bu tanımlara, kriterlere ve hizmet sunumlarına yansıması, sunulan sosyal yardımların, sosyal hizmetlerin türleri ve yönetsel örgütlenme ile ilgili bazı sonuçlara varılmış, Türkiye'de yerel yoksulluk yönetimi sosyal belediyecilik bağlamında değerlendirilmiş, İngiltere örneğinden çıkarılacak dersler tartışılmış ve Türkiye için örnek bir yerel yoksulluk yönetimi modeli geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to understand how local poverty management performs in England and Turkey; to make some suggestions which improve poverty management in Turkey and to develop a proper local poverty management model for Turkey's local governments in the light of English case. Since the 1990's the dispersed political interventions to the poverty problem has based on minimal welfare understanding and market based solutions. Lightening and reducing mechanisms have become common rather than preventive and protective mechanisms against poverty. These dispersed and lightening mechanisms against poverty problem are explained by poverty management concept in the thesis. During the globalization and localization processes, local governments have become important actors in the solution of poverty problem. They have taken new responsibilities in respect to poverty and become politically important actors of poverty management. In this thesis, seven metropolitan municipalities in Turkey and five local councils in England have been studied in terms of local poverty management practices. Officials who work at municipalities' social service and benefit departments in Turkey have been deeply interviewed and surveys have been conducted to officials who work in the related units in the selected local councils in England. In the conclusion of the thesis; a local poverty management model for Turkey has been developed based on English case and it has been reached some conclusions about poverty definitions in two countries, neediness criteria, ideologic reflections to the services, type of social services and benefits. Social municipality concept in Turkey has been also evaluated in the context of local poverty management.