Yeni medyada hikaye anlatıcılığına doğru: Kişisel webloglarında Vladimir Propp'un biçimsel analizi
Through storytelling in new media: The morphological analysis of Vladimir Propp in private weblog narratives
  1. Tez No: 414553
  2. Yazar: BİLGESU SAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH MUTLU BİNARK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlü anlatı, Vladimir Propp, yeni medya, weblog, hikâye anlatıcısı, ozansılık, Oral narrative, Vladimir Propp, (bardic) new media, weblogs, storyteller
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
En sık kullanılan yeni medya ortamlarından biri olan web blogları, bireylerin kiĢisel anlatılar ürettikleri ve bu anlatı içeriklerini dolaĢıma soktukları alanlardır. Bununla birlikte, web bloglarında yer alan anlatılar geleneksel medya metinlerinin yazılı anlatıya özgü özelliklerinden hem içine doğdukları ortamlar hem de hitap ettikleri kitleler bakımından farklılık göstermektedir. Bu durum blog anlatılarının yapısına da yansımakta, anlatılara geleneksel medya metinlerinden farklı özellikler katmaktadır. Bu çalıĢma kapsamında söz konusu özelliklerin ortaya çıkarılması amacıyla 38 farklı kiĢisel web blog anlatısı biçimsel analize tabi tutulmuĢtur. ÇalıĢmanın örneklemine uygulanan biçimsel analiz, Vladimir Propp‟un biçimbilimsel analiz yönteminde ikame ettiği, olağanüstü halk masallarını kiĢilerin iĢlevlerine göre oluĢturucu bölümlerine ayırma ve bu bölümlerin bir düzenlilik içerip içermediğini bulgulama yönteminin, kiĢisel web blog anlatılarının biçimsel özelliklerini yansıtacak Ģekilde model alınması ile gerçekleĢtirilmiĢtir. Söz konusu inceleme neticesinde elde edilen bulgularla kiĢisel web blog anlatılarının, sözlü anlatı biçimlerinden biri olan olağanüstü halk masallarında görüldüğü gibi, oluĢumsal bir düzenlilik içerdiği ve bu olgunun yeni medyanın ozansı niteliğini öne çıkardığı ileri sürülmektedir. Öte yandan hem ilk kez blog anlatılarının biçimsel yönden incelenebilirliği, hem de postklasik anlatı kuramının önerdiği Ģekliyle klasik anlatı kuramına ait biçimbilimsel bir yöntemin sağladığı kavram setinin güncel yeni medya metinlerinin analizinde de kullanılabilir olduğu görülmüĢtür.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the narratives produced and published on private web blogs by using the morphological analysis method used by Vladimir Propp for classification of the Russian folktales. As one of the most commonly used new media, web blogs are the atmospheres in which people produce and share personal and independent narratives. These narratives differ from the traditional media texts not only in the context of the medium and non-traditional written language usage but also in the context of the audience. Within the scope of this study 38 different private web blog narrations were morphologically analysed in an attempt to demonstrate how these narratives are formed in a different manner from the traditional media texts. The morphological analysis method of Vladimir Propp was taken as a model for the analysis of the web blog narrations. Therefore, the morphological method adopted to the sample of the study consisted of the actions of separating the formative parts of the narratives and discovering the regularities of these parts of the narratives. As a result of the analysis, it is argued that the private web blog narratives included in this study have formational regularities as seen in the folktales which are the samples of oral narratives and this fact disambiguates the bardic nature of new media. Additionally, it is seen for the first time that the blog narratives could be analysed morphologically and the tools of classical narratology could be adopted for the analysis of new media texts as suggested in the post classical narrative theory.