Sosyal hizmet merkezlerinin verdiği hizmetlerin çocuk hakları ve sosyal hizmet bakış açısından değerlendirilmesi
Assessment of services provided by social work centers in terms of children's rights and social work
  1. Tez No: 414564
  2. Yazar: TURAJ MAMMADOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN ATASÜ TOPCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocukluk, Çocuk Hakları, Çocuk Hakları SözleĢmesi, Sosyal Hizmet Mesleği, Child, Childhood, Children's Rights, Convention on the Rights of the Child, Profession of Social Works
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde çocuk ve çocuk hakları ister ulusal isterse de uluslararası düzeyde giderek artan araĢtırma odağı olmuĢtur. Bu çalıĢma çocukların karĢılaĢtıkları sosyal sorunların çözümünde sosyal hizmet merkezlerince verilen hizmetlerin çocuk hakları ve sosyal hizmet mesleğinin rolleri çerçevesinde verilmesindeki zorlukların belirlenmesini ve çözümüne katkı sağlayacağı amaçlanmıĢtır. Bu araĢtırmada sosyal hizmet merkezleri tarafından verilen hizmetlerin, özellikle çocuk refahı alanında verilen hizmetlerin, çocuk hakları ve sosyal hizmetin koruyucu, önleyici ve geliĢtirici rolleri bakımından değerlendirilmesi yapılmaya çalıĢılmıĢtır. Bu nedenle verilen hizmetlerde çocukların temel hakları olan yaĢama, geliĢme, korunma ve katılım hakları doğrultusunda araĢtırılmıĢtır. Ayrıca verilen hizmetlerde Çocuk Hakları SözleĢmesinin iki temel ilkesi olan ayrım gözetmeme ve çocuğun yüksek yararı gibi kavramlar doğrultusunda ele alınmıĢtır. Bu araĢtırmada karma araĢtırma yönteminin açımlayıcı desen modeli kullanılmıĢtır. Ġlk aĢamada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bünyesinde bulunan Ankara‟daki sosyal hizmet merkezlerinde çalıĢan sosyal çalıĢma görevlileri ile nicel çalıĢma yapılmıĢtır. Bu kapsamda 43 sosyal çalıĢmacı katılımcısı ile anket çalıĢması yapılmıĢtır. Ġkinci aĢamada Ankara‟da çocuk refahı alanında çalıĢmalar yapan sivil toplum kuruluĢları ile nitel çalıĢma yapılmıĢtır. Nitel çalıĢmada 9 sivil toplum kuruluĢu katılımcısı ile görüĢme gerçekleĢtirilmiĢtir. Üçüncü aĢamada elde edilen bulguların birlikte analizi yapılmıĢtır. AraĢtırma sonuçlarının Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Hizmet Anabilim Dalı öğrencileri baĢta olmak üzere bu konuya ilgi duyan herkese yararlı olacağı umut edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Children and children's rights have increasingly become a research focus at both national and international levels. This study aims at identifying challenges in the provision of services by social work centers to solve social problems faced by children in the framework of children's rights and professional roles of social work, and contributing to the solution of such problems. The study strives to assess services provided by social service centers, particularly services provided for children's wellbeing, with regard to children's rights and protective, preventive and improver roles of social work. Hence, the services were studied in terms of right to life, improvement, protection and participation which are the fundamental rights of the child. In addition, the services were assessed in line with nondiscrimination and the best interest of the child, two fundamental principles of the Convention on the Rights of the Child. The study applies exploratory design model of mixed research method. In the first part of the research, quantitative study was conducted with social workers employed in social work centers in Ankara under the Ministry of Family and Social Policy. In this context, a survey was conducted with 43 social worker participants. In the second part, qualitative study was conducted with nongovernmental organizations working in the field of child well-being in Ankara. Interviews were carried out with 9 non-government organization participants in the qualitative study. The third part includes the analysis of all findings obtained in the research.It is expected that the results of the research will benefit those who are interested in the subject and the students of Social Work Program of the Graduate School of Social Sciences at Hacettepe University in particular.