İşletmelerde kurumsal kaynak planlaması sistemlerinin kabulü ve kullanımının genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeline göre değerlendirilmesi
The adoption of enterprise resource planning systems in enterprises and the effects of extended Technology Acceptance Model based on evaluation
- Tez No: 414591
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESENGÜL İPLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kaynak Planlama, Teknoloji Kabul Modeli, Teknoloji Kabul Modeli2, Enterprise Resource Planning, Technology Acceptance Model, Technology Acceptance Model2
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
İşletmelerin faaliyetlerini daha etkin bir şekilde devam ettirebilmeleri ve küresel rekabette yerlerini koruyabilmeleri, bilgi tabanlı teknolojilere yatırım yapmaları yani yönetim ve imalat süreçlerinde bilişim sistemlerini kullanmalarından geçmektedir. Bu açıdan bakıldığında Kurumsal Kaynak Planlaması sistemleri önemli bir işletme yatırımıdır. Bu nedenle sadece büyük ölçekli işletmeler değil küçük ve orta ölçekli işletmeler de Kurumsal Kaynak Planlama sistemine (KKP) geçişi tercih etmektedir. Tercih edilen Kurumsal Kaynak Planlama sisteminin yeni teknoloji olması nedeniyle, işletme çalışanları tarafından kabulü birçok değişken tarafından etkilenmektedir.“İşletmelerde Kurumsal Kaynak Planlaması Sistemlerinin Kabulü ve Kullanımının Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeline Göre Değerlendirilmesi”konulu bu tez çalışmasında, Kurumsal Kaynak Planlama sistemlerinin çalışanlar tarafından kabulünün başarıya ulaşmasında etkili olan değişkenler teknoloji kabul modeli çerçevesinde ele alınmış ve bu değişkenlerin sistem kullanımı üzerindeki etki derecelerinin ölçümleneceği bir model oluşturulmuştur. Oluşturulan model hipotezlerle test edilmiştir. Yapılan çalışma sonucu elde edilen bulgular, KKP sistemlerinin kullanım kolaylığı ve fayda algısının kullanıcıların bu sistemleri kabulü ve kullanma niyeti üzerinde etkili olan önemli değişkenler olduğunu göstermektedir. Bunun yanında yönetim desteği de projenin başarıyla sonuçlanmasında en önemli konulardan bir tanesidir.
Özet (Çeviri)
Businesses can continue their activities more effectively and be able to protect their place in the global competition, knowledge-based management and to invest in technology in the manufacturing process that goes from the use of information systems. From this perspective, Enterprise Resource Planning systems is an important business investment. Therefore, not only large enterprises small and medium-sized enterprises also prefer to switch to the Enterprise Resource Planning system. Enterprise Resource Planning system of preferred due to new technology adoption by business employees are affected by many variables.“The Adoptıon Of Enterprıse Resource Plannıng Systems In Enterprıses And The Effects Of Extended Technology Acceptance Model Based On Evaluatıon”on this thesis, Enterprise Resource influential variables in the success of the adoption by the employees of the planning system were discussed and a model of the variables that measured the effect degrees on the use of the system was created. Hypothesis was tested with the generated models. A result of the findings of the studies, the user perception of ease of use and benefits of the ERP system, which shows that the effective use and adoption of important variables on the intention of these systems. Besides government support it is also one of the most important issues in the successful conclusion of the project.