Kamu sektöründe iç denetim faaliyetleri: Bir üniversite örneği
Public sector internal audit activities: A university example
  1. Tez No: 414595
  2. Yazar: AYHAN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç denetim, iç kontrol, dış denetim, 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanunu, risk yönetimi, Internal audit, internal control, external audit, public financial management and control law no. 5018, risk management
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İç denetim faaliyeti, etkin olarak uygulandığında kamu kurumu veya özel bir kurumda iç kontrol sisteminin verimliliğini sağlayan ve dünya genelinde iç denetçiler tarafından uygulanan sosyal hayatın içinde yer almış bir uzmanlık alanıdır. Özellikle günümüzde denetim kavramı olarak teknolojik, sosyal ve ekonomik alandaki gelişmeler ile birlikte çeşitli görevler alarak hızlı değişimler yaşamıştır. Denetim kavramı, bu değişmeleri risk yönetiminde, iç kontrol, iç denetim ve dış denetim kavramlar ile zenginleşmiştir. Bu gelişmeler ve değişimlere uygun olarak ülkemizde, dünya çapında genel kabul görmüş kavramlara uygun olarak 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanunu çıkarılmıştır. Bu kanun ile dış denetim Sayıştay tarafından iç denetim ise kurum veya kuruluşların iç denetim birimleri tarafından yapılacaktır. Avrupa Birliği müzakereleri çerçevesinde ülkemizin mali yapısıyla birlikte değişen iç denetim kavramı ve uygulama alanları başlamıştır. Kamu kesiminde özellikle üniversitelerde uygulanan iç denetim faaliyetleri ele alınmıştır. Bu çerçevede üniversiteler model alınarak iç denetim faaliyetleri ele alınmış, uygulamada yaşanan eylem planları ve risk yönetimi anlatılarak iç denetim süreçlerine değinilmiştir. Bu çalışmaya bir üniversite örneği uygulaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The internal audit activity, governmental agency or private when applied effectively in an institution that provides the efficiency of the internal control system and the internal auditors worldwide have taken place in social life, which is implemented by a specialty. Especially today, as the concept of technological, social and economic control in the area by taking a variety of tasks, along with advances in rapid changes has survived. The control concept, these changes in risk management, internal control, internal audit and external audit is enriched with concepts. In parallel with these developments and change in our country, the generally accepted around the world in accordance with the concept of public financial management and control law No. 5018 has been removed. With this law, the Court of Auditors external audit by the internal audit units of the institution or institutions will be made by internal audit. Within the framework of the negotiations of the European Union, together with the changing financial structure of our country's internal audit started concept and application areas. Especially in public sector internal audit activities implemented at universities is discussed. In this context, universities are covered in internal audit activities modeled, in practice the action plans and risk management is explained to the internal control processes have been mentioned. This study was conducted by a University sample application.