Türkiye'de sahte fatura kullanımının önlenmesinde SMMM'lerin rolü ve çözüm yollarının tespiti
- Tez No: 414594
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPASLAN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sahte Fatura Kullanma, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Yeminli Mali Müşavir, Vergi Müfettişi, Using False Invoices, Certified Public Accountant, Chartered Accountant, Tax Inspector
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de sahte fatura kullanımının önlenmesinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM)'lerin rolünü belirlemek ve çözüm için yapılması gerekenleri tespit etmektir. Bu amaçla, Adana il merkezindeki Yeminli Mali Müşavirler, Vergi Müfettişleri ve Yetkili Vergi Müfettiş Yardımcılarına anket yöntemi uygulanmıştır. Sahte fatura kullanımının önlenmesinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin rolüne ilişkin bulgulara göre, Y5, Y8, Y15, Y10 ve Y20 yargıları ile ilgili olarak YMM'ler ile Vergi Müfettişlerinin görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, Y1, Y12, Y19, Y13 ve Y16 yargıları açısından ise anlamlı bir farklılık bulunduğu görülmüştür. Sahte fatura kullanımının önlenmesinde çözüm yollarına ilişkin bulgular; Y4, Y7, Y11, Y14 ve Y18 yargıları ile ilgili olarak YMM'ler ile Vergi Müfettişlerinin görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığını; diğer yargılar açısından ise anlamlı bir farklılık bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca, sahte fatura kullanımının önlenmesinde en etkili çözümün vergi denetimlerinde etkinliğin arttırılması olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the role of Certified Public Accountants in preventing the use of false invoices in Turkey and to identify what should be done for the solution. For this purpose, survey method is applied to the Chartered Accountants, Tax Inspectors and Assistant Inspectors. According to the findings on the role of Certified Public Accountants in the preventation of the use of false invoices, it is find that there is no statistically significance differences between the opinions of Chartered Accountants and tax inspectors for the judgements of Y5, Y8, Y15, Y10 and Y20. Also, it is found that there is a statistically significant difference in terms of the judgement of Y1, Y12, Y19, Y13 and Y16. According to the findings on relating to solutions for the prevention of the use of false invoices, it is find that there is no statistically significance differences between the opinions of Chartered Accountants and tax inspectors for the judgements of Y4, Y7, Y11, Y14 and Y18. Further, it is found that the most effective solution in the prevention of the use of false invoices is to increase the efficiency of tax audits.