Üniversitelerde iç kontrol sistemi ve iç denetim fonksiyonunun değerlendirilmesi: Bir üniversite örneği
Evaluation of internal auditing systemand internal control function at universities: A university sample
  1. Tez No: 576866
  2. Yazar: VEYSEL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KUDRET ŞEVKET SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite, İç Kontrol Sistemi, İç Denetim Fonksiyonu, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, University, Internal Control System, Internal Auditing Function, Public Financial Management and Control Law No. 5018
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Uluslararası alanda yaşanan ekonomik, sosyolojik ve siyasal gelişmelerin neticesiyle, kamu yönetimi anlayışı değişime uğramış ve yeniden yapılanmıştır. Bu kapsamda kamu yönetiminde; kaynakları kullanmada daha etkin, hesap verebilir, şeffaf bir yönetim anlayışı ortaya çıkmıştır. Bu yeni kamu yönetimi anlayışına destek olmak üzere“iç kontrol sistemi ve iç denetim”faaliyetleri de özel sektörden sonra kamu sektöründe de uygulanmaya başlamıştır. Ülkemizde de dünyada yaşanan bu gelişmeler doğrultusunda uluslararası standartları yakalamak için 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim Kontrol Kanunu (KMYKK) çıkartılmış ve devlet kurumlarının işleyişi ve sistemi geniş kapsamda düzenlenerek birçok reform gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; 5018 Sayılı Kanun'la getirilen iç kontrol sistemi ve iç denetim fonksiyonunun kamu hizmeti sunan devlet üniversitelerinde hangi aşamada olduğunu tespit etmek ve mevcut iç kontrol sistemi ve iç denetim fonksiyonunun etkin şekilde uygulanıp uygulanmadığını değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
The concept of public administration underwent an alteration and was reconstructed due to the economical, sociological and political developments experienced in international area. In this context, a more effective, accountable and transparent understanding of administration became evident. Applications of internal control function andauditing system were put into practice also in public sector, nearby the private sector, paralel to the emergence of this new public administration concept. The public finance management and control law, no 5018 was introduced in order to catch up with the international standards in the direction of these developments in the World, and functioning and system of government agencies were regulated in a wide scale, resulting in numerous reforms. The aim of this study is to determine the stage of internal auditing system and internal control function which was introduced with the Law no. 5018 at the public universities, and to evaluate whether internal auditing system and internal control function is being applied effectively.