Challenges for the future of higher education institutions in Germany: A case study
Alman yüksek öğrenim kurumlarını gelecekte bekleyen sorunlar: Bir vaka çalısması
  1. Tez No: 414622
  2. Yazar: MEHMET EVRİM ALTIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNEM VATANARTIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alman Yüksek Öğrenim Sistemi, Yüksek Öğrenim ve Yüksek Öğrenim Kurumları, German Higher Education System, Higher Education and Higher Education Institutions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Son yirmi yılda gerçekleşen sosyal, ekonomik ve politik değişiklikler, yüksek öğrenim sistemleri için gelecekte yaşanabilecek bazı sorunlara yol açtı. Bu değişikliklerden en önemli olanları; özelleştirme, devlet desteğinde azalma, rekabet, eğitim kalitesi, geleneksel olmayan yaş grubundan öğrenciler ve öğrenci demografisinde çeşitlilik olarak öne çıkmaktadır. Bu sorunların farklı yüksek öğrenim sistemleri üzerinde etkisi, her sistemin kendine has özelliklerinden ötürü farklılık arz etmektedir. Bu çalışmanın temel hedefi, Alman Yüksek Öğrenim Kurumlarını bu global sorunlar perspektivinden incelemek ve bu sorunların Alman Yüksek Öğrenimi için ne kadar önem arz ettiğini betimlemektir. Bu çalışmada nitel çalışma deseni kullanılmıstır. Nitel araştırma yaklaşımlarından çok yönlü vaka çalışması ile, yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler ile veri toplanmıştır. Bu çalışmaya Almanyanın Kuzey Rhein Westpfalya eyaletinden, 20 rektör, rektör yardımcısı ve dekan, düzeyinde üst düzey yüksek öğrenim kurumu yöneticisi katılmıştır. Çalışmanın sonunda ulaşılan temel sonuçlar şunlardır: Alman Yüksek Öğreniminin kendine has özelliklerinden ötürü Özelleştirme ve Eğitim Kalitesi konuları genel olarak sorun olarak görülmektedir. Günümüzde Almanya´da yüksek öğrenime olan yoğun ilgiden ötürü Rekabet konusunda uzun dönemde ciddi bir sorun olarak hissedilecektir. Bunlara mukabil, devlet desteğinde azalma, geleneksel olmayan yaş grubundan öğrenciler ve çeşitlilik bugün ve gelecekte Alman Yüksek Öğrenimini tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Rapid social, financial and political developments in the last two decade caused some challenges for the future of the Higher Education Institutions. Some of the most important challenges are privatization, decrease in the state support, competition, quality of education, non-traditional age group and diversity of the student population. The effects of these challenges vary according to the structural differences of the Higher Education Institutions in different countries. The purpose of this study is to examine the German Higher Education Institutions in regards with these global challenges and figure out how important these challenges are, for the future of the German Higher Education Institutions. A qualitative research design was used to study this problem. Multiple unit case study was carried out with semi-structured and face-to-face interviews with 20 high level administrators, of the German Higher Education Institutions in the North Rheine Westphalia State. The results show that privatization and quality of education are not seen as a challenge today and in the future. There is a high interest to higher education studies today and that`s why competition will be seen as a challenge in the long term period. Unlike these challenges, decrease in the state support, non-traditional age group and diversity are seen as an ongoing and future challenges for the German Higher Education Institutions.