Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin Türkçe dersinde kullandıkları dil ile sosyal medya ortamında kullandıkları dilin karşılaştırılması: Facebook örneği
The comparison of 8th grade primary school students language usage in Turkish courses and on social media platform (e. g Facebook paltform)
  1. Tez No: 414628
  2. Yazar: AHMET BUĞRA İNALÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY KUZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal medya, Türkçe eğitimi, facebook, yazım kuralları, social media, Turkish education, facebook, writing rules
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, Ortaokul 8. Sınıf öğrencilerinin sosyal medyada yaptıkları dil yanlışları ile ders ortamında yaptıkları dil yanlışlarını karşılaştırmak amaçlanmıştır. Araştırma, 2014-2015 öğretim yılının ikinci yarıyılında Ankara ili Sincan ilçesindeki Semiha İsen Ortaokulu, 100. Yıl Ortaokulu ve Sühendam Kürklü Ortaokulu 8.sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Öğrencilerin yazdıkları kompozisyonlar, Facebook grubundaki paylaşımları ve öğrencilere uygulanan demografik özellikli anket sonuçları; ilişkili örneklem t-testi, ilişkisiz örneklem t-testi ve tek faktörlü ANOVA ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin Facebook kullanımında yazım kuralları, noktalama işaretleri ve anlatım bozukluğu konularında, ders ortamında kullandıkları Türkçeye göre daha çok hata yaptıkları gözlenmiştir. Öğrencilerin sosyal medyada paylaşım yaparken dil kurallarına dikkat etmedikleri ve bunun farkında oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the main goal is to compare the grammatical errors on social media platform and the linguistic mistakes done during lessons by primary school students. The observation was done in 2014-2015 academic year second term, where was achieved in Ankara Semiha İsen Ortaokulu, 100. Yıl Ortaokulu and Sühendam Kürklü Ortaokulu. Relational screening model was used at this study. The compositons written, the shares uploaded in Facebook and demographic based survey results which was all answered by primary school 8th grade students was analyzed by the tools respectively; t-test, unrelated t-test sample and mono-factored ANOVA. In the study there was observed that, mostly in Facebook usage, students had mistakes on writing rules, punctuality and cohesiveness. In additon there was also a result obtained that students were mostly aware of their linguistic mistakes on social media platform, although they are known about their mistakes they were still do not take attention to their language.