Sağlık işletmelerine karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Problems encountered and solutions to healthcare business
  1. Tez No: 414655
  2. Yazar: BURCU YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KUBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: sağlık çalışanı, memnuniyet, tekirdağ, healthworker, satisfaction, healthservices, tekirdag
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Sağlık hizmetleri, ülke ekonomisi için önemli bir parça olarak hizmet vermektedir. Ülkemizde, sağlık hizmetlerinin verimli ve kaliteli bir şekilde uygulanması için yapılan çalışmalar, son zamanlarda üzerinde çok daha fazla durulan bir konu olmuştur. Her sektörde olduğu gibi, sağlık hizmetlerinde de istenen ve beklenen kalite ve verim düzeyine erişebilmek için, sağlık kuruluşlarında görev alan çalışanların eğitimli, donanımlı olması ve kurumun profesyonel kişilerce yönetilmesi gerekmektedir. Sağlık hizmeti veren en büyük üretim birimi hastanelerdir. Dolayısıyla hizmet üretiminin büyük bir bölümünü hastaneler üstlenmiştir. Bu nedenle günümüz işletmecilik anlayışına uygun yönetilmeleri ve hizmet alıcılarına kaliteli hizmet vermelerinin gerekliliği önem kazanmaktadır. İnsan ilişkilerinin öneminin büyük olduğu sektörlerde çalışan sağlık personeli memnuniyetinin oranının yüksek olması önem arz etmektedir. Memnuniyet ifadesi bireysel beklentileri, iş ortamındaki motivasyonu, işe ve iş yerine bağlılığı içinde barındırır ve her birey için farklı anlamları içerir. Sağlık hizmetlerinin odak noktası insandır. Bu nedenle yapılan işler dikkat gerektirir ve verilen hizmette hata olmaması gerekir. Çalışanlar memnuniyet oranının yüksek olduğu işleri yaptığı sürece beklenen kaliteli hizmet, alıcılara etkili bir şekilde ve kısa zamanda ulaşır. Çalışma yaşamı insanların gün içinde vakitlerinin büyük bir bölümünü almaktadır. Bu zamanın kaliteli ve çalışanlar tarafından istekli bir şekilde geçirilmesi çalışma sonucu ortaya konan çabaların kalitesini de önemli ölçüde etkilemektedir. Çalışma yaşamında konu sağlık olduğunda bu durum diğer çalışma alanlarına nazaran daha fazla önem arz etmektedir. Çünkü sağlık çalışanları insan hayatı gibi çok hassas ve hata kabul etmeyen, telafisi mümkün olmayan bir alanda faaliyette bulunmaktadırlar. Çalışmada Tekirdağ ili Kamu Hastaneler Birliği Kurumları ve Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde çalışan sağlık personelinin memnuniyet durumu incelenmiştir. Sağlıkta dönüşüm ile yapılan yenilikler sayesinde sağlık çalışanlarının memnuniyet düzeylerinin arttığı, medyanın halkın sağlık sistemine ve sağlık çalışanlarına bakış açısını olumsuz yönde etkilediği, altyapı sorunlarının, personel eksikliğinin çalışan ve hasta memnuniyet seviyesini düşürdüğü, yönetici-çalışan arasındaki ilişkinin sunulan hizmetin kalitesini arttırmaktaki önemi yapılan çalışmanın bulgularında görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Healthservices, serves as an importantpartforthecountry'seconomy. Inourcountry, thestudiesfortheimplementation of efficientandqualitymanner of healthservices has been an issuediscussedmuchmore on lately. Healthworkerswhowork in healthorganizationsmust be trainedandequipped, andtheymust be managedbyprofessionalpeopletoreachtheexpectedlevel of qualityandefficiencyinhealthcareserviceslikeallthesectors. Hospitalsarethelargestproductionunit of thehealthcareproviders.Therefore, a largepart of the service production has takentohospitals.For his reason, it becomesimportantbe managed in accordancewiththepresentmanagementapproachandthenecessity of providingqualityservicesto service recipients. Healthcareworkersproportion's of satisfactionmust be highin sectorwhere is important of humanrelationships. Satisfactionexpression of individualexpectations, motivation in theworkplace, insteadembodies a commitmenttoworkandworkincludesdifferentmeaningsforeachindividual.Thefocus of healthcare is a human.Thisrequiresattentiontotheworkdoneandthereforeshould not faultthe service.Theexpectedquality of service as long as employees do thework in thehighsatisfaction rate reachesthereceivereffectivelyand in a short time. Working life is a bigpart of the time in people'sday. This time thequalityandwillingto put in thewaybytheemployeesworkingresultsarealsosignificantlyaffectthequality of theeffortbeenrevealed.Thissituation is moreimportantthantheotherworkingareawhentheworking life of healthissues. Becausehuman life, such as healthcareworkerswho do not acceptverypreciseanderror, theyare not abletooperate in an area of compensation. Inourstudyweareexaminedthestatus of healthcareProfessionals' satisfactionswhoareworkingin TekirdagNamik Kemal UniversityHealthResearchand Application Center andTekirdagTheAssociation of PublicHospitalsandInstitutions. Ourstudyfindigsare; throughinnovationstoincreasetheirlevel of satisfactionwithhealthtransformation of healthworkers;mediaadverselyaffectpublichealthsystemsandhealthworkerspoint of view; infrastructureproblems, lack of staffandemployeestoreducethelevel of patientsatisfaction; therelationshipbetweenmanager-employee.increasesthequality of theofferedservices.