Medikal turizmde inovasyon: Delphi tekniği ile sorunların tespiti ve çözüm önerileri
Innovation in medical tourism: Detection of problems and solutions with the Delphi technique
- Tez No: 802429
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ KARAMUSTAFA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Medikal Turizm, İnovasyon, İnovasyon Sorunları, Health Tourism, Medical Tourism, Innovation, Innovation Problems
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Küreselleşen dünyada ülkeler yeni gelir kaynakları arayışı içerisine girmişlerdir. Ülkeler için alternatif gelir kaynaklarından birisi de medikal turizm sektörüdür. Medikal turizmin pazar payındaki büyüme gelecekte ilgi görmeye devam edeceğini göstermektedir. Bu pazarda güçlü bir şekilde konumlanmak isteyen ülkelerdeki medikal turizm hizmeti sunan işletmelerin uluslararası standartlara uygun hizmet vermesi gerekmektedir. İşletmelerin uluslararası piyasalarda sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmesini sağlayan önemli unsurlardan birisi de inovasyondur. Bu kapsamda çalışmanın amacı medikal turizm hizmeti sunan sağlık işletmelerinde inovasyon uygulamalarında karşılaşılan sorunları tespit etmek ve çözüm önerilerini ortaya koymaktır. Araştırma verileri Sağlık Bakanlığı'ndan sağlık turizm faaliyetlerinde bulunmak üzere yetki belgesi almış Türkiye çapındaki sağlık işletmelerinde aktif olarak görev yapan toplam 39 uzmandan Delphi tekniği ile elde edilmiştir. Verilerin toplanması için çevrimiçi ortamda hazırlanan görüşme formları kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda tespit edilen sorunlar; nitelikli personel eksikliği, maliyetlerin yüksekliği, sağlık işletmelerinin yurtdışından hasta temin etmesinde aracı kuruluşlara bağımlı olması, sağlık işletmelerinin mevzuat gereği pazarlama ve tanıtım çalışmaları yapamaması, tıbbi bölümlerin yeterli düzeyde olmaması ve inovasyon çalışmalarına önem verilmemesidir. Çözüm olarak işletmelerin liyakatli personel ihtiyacının giderilmesi, yurtdışından hasta temin etme noktasında aracı kuruluşlara bağımlılığın ortadan kaldırılması, pazarlama ve tanıtım yapılabilmek için gerekli mevzuat düzenlemesinin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Countries have started to look for new sources of income in the globalizing world. Medical tourism sector is one of the alternative sources of income for the countries. The growth of medical tourism in marketshare shows that is going to get attention in the future. Medical tourism companies in countries that want to take up strongly in this market should serve in accordance with international standards. Innovation is one of the factors that enable companies to gain sustainable competitive advantage in international markets. In this contexts the aim of the study is to determine the problems in application of innovations in medical tourism service and to offer solutions for these problems. Survey data were gathered from 39 specialists who work actively in health business in Turkey - these businesses got authorization from the ministry of health. While collecting the data Delphi technique was used and interview forms that prepared online were used. After the analysis the determined problems are the lack of qualified personnel and high cost. Besides, health businesses are dependent on intermediary firms for having patients from abroad and they can't do marketing and promotional work as required by the regulations. They also don't have medical units and they don't give importance to innovation. As a solution it is suggested that businesses have capable personnel. Dependence on intermediary firms should be annihilated and legislative arrangements should be made for marketing and promotion.