A Key to understanding the Anatolian demography: The Missionary Review of the World (1878 - 1922)
Anadolu demografisini anlamak için bir anahtar: The Missionary Review of the World (1878 - 1922)
  1. Tez No: 414689
  2. Yazar: NAZLI ÖZÇELİK ÖNSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN AKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Misyonerlik, Amerikan Misyonerleri, Modernleştirme, Osmanlı İmparatorluğu, Jön Türkler, Gayrimüslim Azınlıklar, Ermeni Techiri, Missionary Work, American Missionaries, Modernization, Ottoman Empire, Young Turks, Non-Muslim Minorities, Armenian Deportations
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
19. Yüzyıldan itibaren Amerikan misyonerleri Hristiyanlığın yayılması veya onarılması gerektiğine inandıkları yerlere gitmiş ve bu amaç uğruna çalışmışlardır. Misyonerlerin gittikleri ülkelerdeki çalışma motivasyonları ve yaptıkları işler, birçok araştırmacının ilgi odağı olmuştur. Misyonlarla ilgili yazılı belgeler, mektuplar, konferans notları, raporlar ve dergiler, misyonerlerin yaptıkları işin ötesinde, gittikleri ülkelerdeki demografik yapı, politik gelişmeler, kültürel değişimler ve yerel nüfusun gündelik hayat pratikleri üzerine önemli bilgiler aktarmakta, bu konulara ışık tutmaktadır. American Board of Commissioners for Foreign Missions tarafından desteklenen Protestan Amerikan misyonerleri, dünyanın farklı bölgelerinde sürdürdüleri misyonerlik faaliyetlerini toparlayıp 1878-1939 yılları arasında basılan The Missionary Review of the World adlı dergide yayımlamışlardır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda geçirilen süreçle ilgili önemli sayıda makale ve bilgi içeren dergi, 19. Yüzyıl sonu ve 20. Yüzyıl başı Anadolu demografısıne dair değerli bir kaynak görevi görmektedir. Bu çalışma The Missionary Review of the World dergisinin 1878-1922 yılları arasında yayımlanan 38 sayısına odaklanmaktadır. Çalışma boyunca dergide Anadolu coğrafyası ile ilgili bilgi içeren makale ve notlar tespit edilmiş ve gelecek çalışmalara kaynak olabilmesi üzere bir içerik tablosu oluşturuluştur.
Özet (Çeviri)
Starting from the early 19th century, American missionaries travelled around the World in order to carry the 'light of the gospel to heathen lands', where they believed Christianity needed to be introduced or restored. The work of the missionaries, their motives and the effect they did to the countries they visited have been an object of interest to many researchers. Their written documents such as letters, conference notes, reports and journals shed light not only to the specifics of the mission work but also to demographical information, political developments and cultural shifts of the country as well as the daily life practices of the local people. The Protestant American missionaries supported by the American Board of Commissioners for Foreign Missions collected and published the mission work they carried out around the world in the monthly journal of the Missionary Review of the World between the years 1878 and 1939. The journal, providing a large number of articles and information on the final era of the Ottoman Empire and the path that leads to the foundation of the Republic of Turkey, stands as an important resource to the Anatolian demography of late 19th and early 20th centuries. The following study focused on 38 volumes of the journal, published between the years 1878 and 1922. Throughout the study, articles and notes regarding Anatolia was located in order to form a table of contents as a source for future research.