Oksaliplatin alan kanser hastalarında akcığer fibrozisi
Lung fibrosis in cancer patients received oxaliplatin
  1. Tez No: 414782
  2. Yazar: DİDEM TAŞTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNÇ GÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: kolon kanseri, oksaliplatin, akcğer toksisitesi, akciğer fibrozisi, colon cancer, oxaliplatin, lung toxicity, lung fibrosis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalı?manın amacı oksaliplatin alan kanser hastalarında akciğer fibrozisinin sıklığını ve ili?kili risk faktörlerini ara?tırmaktır. Yöntem Bu çalı?mada 2005 ve 2012 yılları arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Bölümü?ne ba?vurmu? ve adjuvan oksaliplatin temelli kemoterapi (KT) almı? çoğu kolon kanserli 190 kanser hastası retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların ya?ı, cinsiyeti, kanser türü, KT ?eması ve kür sayısı kaydedildi. Oksaliplatin temelli KT sırasında veya sonrasında çekilen akciğer tomografileri tedavi öncesi çekilmi? akciğer tomografileri ile kar?ıla?tırıldı. Bulgular Oksaliplatin alan 190 hastanın sadece 1 tanesinde (%0,5) akciğer fibrozisi saptandı. Fibrozis geli?en hasta erkekti. 77 ya?ında idi ve olguların için en ya?lı 3 hastadan biri idi. Kolon kanseri nedeni ile 6 kür FOLFOX4 tedavisi almı?tı. Bir diğer hastada KT öncesi var olan akciğer fibrozisinde KT sonrasında kötüle?me olmamı?tı. Sonuç Bu çalı?madaki tek olgu literatürdeki diğer olgularla birlikte değerlendirildiğinde, klinisyenlerin oksaliplatinin potansiyel akciğer toksisitesini özellikle ya?ı ileri, erkek ve önceden akciğer bulgusu olan hastalarda akıldan çıkarmamaları gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Lung Fibrosis in Cancer Patients Received Oxaliplatin Aim The aim of the study is to investigate the incidence of the lung fibrosis and associated risk factors in cancer patients receiving oxaliplatin. Method In this study 190 cancer patients, mostly with colon cancer, who admitted to medical oncology clinic of Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty between 2005 and 2012 and received oxaliplatin based chemotherapy were retrospectively evaluated. The age of the patients, gender, cancer type, chemotherapy regimen and number of the cycles were recorded. Computed tomography of the lung taken during or after chemotheray was compared to the baseline scan carried out prior to starting oxaliplatin based chemotherapy. Results Out of 190 patients who received oxaliplatin, lung fibrosis developed only in one patient (0.5%). The patient was male. He was 77 years old and one of the oldest 3 patients in our case series. He had receved 6 cycles of FOLFOX4 for colon cancer. There was no worsening in radiologic findings after chemotherapy in another patient who has lung fibrosis prior chemotherapy. Conclusion When we evaluated the single case in this study together with other patients in the literature, physicians must keep in mind potential lung toxicity of the oxaliplatin, especially in male and older patients and in the ones with prior pathologic lung imaging.