Kemoterapiye dirençli metastatik kolorektal kanserli hastalarda Regorafenib'in etkinliğinin retrospektif değerlendirilmesi
Efficiacy of regorafenib in patients with chemotheraphy-resistant metastatic colorectal cancer
  1. Tez No: 657043
  2. Yazar: TEVFİK ÇAĞIL TEZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM DELİGÖNÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, Regorafenib, metastaz, kemoterapi, Colorectal Cancer, Regorafenib, Metastasis, Chemotheraphy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kolorektal kanser yaygın ve ölümcül bir hastalıktır. 2018 global kanser istatistik verilerine göre cinsiyet gözetmeksizin en sık 3. kanserdir (%10,2). Yine aynı verilere göre mortalite oranı akciğer kanserinden sonra ikinci sıradadır. Metastatik kolorektal kanserli hastaların çoğu, küratif olarak tedavi edilemez, ancak karaciğer ve / veya akciğer gibi organlarda metastatik hastalıkta, lokal nüks veya sınırlı intraabdominal hastalığı olan hastalar cerrahi ile tedavi edilebilir. mKRK'li diğer hastalar için tedavi palyatiftir ve genellikle sistemik kemoterapiden oluşur. Doksanlı yılların başından itibaren metastatik kolorektal kanserin tedavisinde önemli ilerlemeler görülmüştür. Fluorourasil tek başına sağ kalım sürelerini 11-12 aya kadar uzatması ve tek başına etkinliğinin gösterilmesinden sonra kolon kanserinin tedavisinde yeni bir dönem başlamış. Sonraki yıllarda bir çok kemoterapi ilacı kullanılmaya başlamıştır. (Fluorouracil) FU dışındaki geleneksel sitotoksik ajanları içeren yeni aktif ajanların ve (Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü Reseptörü) VEGFR ve epidermal büyüme faktörü reseptörünü (EGFR) hedef alan biyolojik ajanların tedavide kullanılmaya başlanması, ortalama sağkalım süresini 11-12 aylardan yaklaşık 60 aylara çıkarmıştır. Regorafenib, diğer reseptör ve hücre içi kinazların yanı sıra, anjiyojenik tirozin kinazların (VEGF reseptörleri dahil) oral olarak aktif bir inhibitörüdür. Regorafenib, daha önce floropirimidin, oksaliplatin- ve irinotekan bazlı kemoterapi ile tedavi edilmiş dirençli metastatik kolorektal kanserli hastaların tedavisinde kullanılmaktadır. Çalışmamızda metastatik kolorektal kanser tanısıyla takip edilen ve standart sistemik tedavilerden sonra progresyon nedeniyle multikinaz inhibitörü olan Regorafenib kullanan hastalarda; tedaviye yanıtı, toleransı, ilaç yan etkileri, progresyonsuz sağ kalım ve genel sağ kalım retrospektif olarak değerlendirildi. Çoklu seçim kemoterapi alan hastalarda kurtarma tedavisinde kullanılan regorafenib'in progresyonsuz sağ kalım ve genel sağ kalım üzerine etkili olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer is common and deadly disease. Acording to the 2018 global cancer statistics data, it is the third most common cancer regardless of gender (10,2%). Again, according to the same data, the mortality rate is second after lung cancer. Most patients with metastatic colorectal cancer cannot be cured, but a subset of patients with liver and / or lung isolated metastatic disease, local recurrence or limited intraabdominal disease can be treated surgically.The past 10 to 15 years have discussed significant advances in the treatment of metastatic colorectal cancer. From the early 90s, Fluorourasil is the most effective agent alone, extending its survival to 11-12 months. Recently, the average survival is about three years, and five-year survival rates of only 20% of patients treated with chemotherapy have been reported. These developments led to the opening of new active agents containing traditional cytotoxic agents other than (Fluorourasil) FU and biological agents targeting angiogenesis and Epidermal Growth Factor Receptor (EGFR). Regorafenib is an orally active inhibitor of angiogenic tyrosine kinases (including (Vascular Endothelial Growth Factor Receptor) VEGF receptors), as well as other receptor and intracellular kinases. Regorafenib is used for the treatment of resistant metastatic colorectal cancer, previously treated with fluoropyrimidine, oxaliplatin- and irinotecan-based chemotherapy. In our study, patients who were followed up with a diagnosis of metastatic colorectal cancer and who received a multi-kinase inhibitor Regorafenib due to progression after standard systemic treatments ; treatment response, tolerance, drug side effects, progression-free survival and overall survival were evaluated retrospectively. Regorafenib, which is used in rescue treatment in patients receiving multiple-choice chemotherapy, has been shown to be effective on progression-free survival and overall survival.