İdiopatik parkinson hastalığında motor olmayan semptomların plazma ürik asit seviyesi ile ilişkisi
Associated between serum uric acit and non motor symptomps of parkinson's disease
  1. Tez No: 414820
  2. Yazar: AHMET KOÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ALTINAYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İdiyopatik Parkinson hastalığı, ürik asit, NMSQuest anketi, motor olmayan semptomlar, Idiopathic Parkinson disease, NMSQuest questionnaire, nonmotor symptoms, Uric asid
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Parkinson hastalığı (İPH) nörodejeneratif hastalıklar içerisinde Alzheimer hastalığından sonra en sık rastlanılan ikinci hastalıktır. Parkinson hastalığında meydana gelen patolojik değişiklikler, substantia nigranın (SN) pars kompakta'sındaki melanin içeren dopaminerjik hücrelerin kaybı ve içinde Lewy cisimciği olarak adlandırılan inklüzyon cisimciklerinin varlığı şeklindedir. Hastalığın etyolojisi ve hücre kaybına yol açan patofizyolojik olayların niteliği henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak patogenezde oksidatif stresin en önemli rolü üstlendiği düşünülmektedir. Ürik asit (UA), pürin metabolizması ürünü olan doğal ve potent bir antioksidandır. Sağlıklı bir erişkinde günde yaklaşık 600-900 mg ürik asit oluşur. Bunun büyük bir kısmı endojen nükleik asit yıkımından kaynaklanır. Bu çalışmada İPH da serum ürik asit (UA) düzeylerinin sağlıklı kontrollere göre farklı olup olmadığını ve farklıysa UA düzeyleri ile MOS arasındaki ilişkiyi göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza 31 kadın, 33 erkek olmak üzere toplam 64 İdiyopatik Parkinson hastası alındı. İdiyopatik Parkinson Hastalığı'nın hastalık şiddeti ve evresi,“Hoehn-Yahr”skalası ve“UPDRS”ile değerlendirildi. Kontrol grubunu oluşturan katılımcılar, polikliniğimize başvuran gönüllü hasta yakınları arasından seçildi. Hasta ve kontrol grubundan alınan venöz kan örnekleri, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya laboratuvarında tetkik edildi. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında UA değerleri açısından fark saptanmadı (p>0.05). Her iki cins sağlıklı kontrollerle ayrı ayrı karşılaştırıldığında UA açısında aynı şekilde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: UA, biyolojik bir belirteç olarak merkezi sinir sistemi hastalıklarının çalışmalarında çok dikkat çekmiştir. Serum UA düzeyi tedavisi İPH için yeni terapotik bir yönelim olabilir. UA ve İPH arasında nasıl bir ilişki olduğuna dair, daha geniş hasta populasyonlarında yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Parkinson's Disease (İPD) is the second most common neurodegenerative disease after Alzheimer's disease. Pathological changes in Parkinson's disease are loss of dopaminergic cells that are containing melanin in the pars compacta of substantia nigra. The etiology of the disease and the nature of the pathophysiologic events that led to the loss of cells is not yet fully understood. Not only motor symptoms but also nonmotor symptoms (NMS) cause disability in patients with PD, NMS are reported 88% of IPD. NMS play an important role in decreasing the patient‟s quality of life. Diagnosis and treatment of NMS are very important in patients for giving a modern healthcare. We aimed to investigate the role and effects of serum Uric asid (UA) levels between nonmotor symptoms (NMS) in Parkinson's disease. Thus, in patients with idiopathic Parkinson's IPD serum uric acid levels, we investigated the importance of the antioxidant and neuroprotective effects. Material and Methods: A total of 54 cases diagnosed IPD, 31 female and 33 male, participated in this study. The severity and grade of pd are assessed by“Hoehn-Yahr”scale and“UPDRS”. Results are discussed according to current litterature. All controls and PD patients underwent a standardized neurological examination by movement disorder specialists, and the clinical diagnosis of PD was established according to the UK Parkinson's Disease Society Brain Bank criteria. Venous blood samples that taken from the patient and control groups were derived serum samples. Results: The serum levels of UA were no significantly difference between PD groups and in the normal control group (P > 0.05). There was no significant difference in serum UA levels between males or females in PH group and in the normal control group (P > 0.05). Conclusion: UA, has received much attention as a biological indicator in the central nervous system disease studies. The treatment of serum UA levels may be a new therapeutic direction for PD. There is need resarches that will be done in more wider patient populations about how a relation is between UA and IPD.