AQUA fıtness çalışmalarının sedanter bayanlarda fiziksel ve motor parametreler üzerinde etkilerinin incelenmesi
Research of the effects of the aqua fitness exercise on the sedanter women by physical and motor parameters
  1. Tez No: 414819
  2. Yazar: MELİKE ÖRUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ MENGÜTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aquafitness, dayanıklılık, kassal kuvvet, kassal dayanıklılık, Aqua Fitness, Durability, Muscle Strenght, Muscle Durability
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı sedanter bayanlarda aquafitness egzersizlerinin uygulanmasında bazı fiziksel parametrelerin etiklerinin incelenmesidir. Katılımcılar bir grup 9, diğer grup 10 kişi olmak üzere toplamda 19 sedanter kadın, 2 farklı çalışmaya tabi tutulmuşlardır. Birinci gruba sadece aquafitness egzersizleri yaptırılmış, ikinci gruba ise aquafitness egzersizlerinden sonra 15 dakika boyunca orta tempoda yüzmeleri istenmiştir. Çalışmaya başlamadan önce sedanter kadınların boy, kilo, vücut kitle indeksi ve yağ yüzdeleri gibi fiziksel ölçümleri yapılmış ve 8 haftanın sonunda tekrar aynı ölçümler yapılmıştır. Çalışmamızda aşağıda özellikleri belirtilen malzemeler kullanılmıştır. Çalışma yöntemi olarak katılımcılar, haftada 3 gün 1 saat olmak üzere 8 haftalık bir çalışmaya tabi tutulmuşlardır. Katılımcıların egzersiz programlarının uygulanmasından önce ve sonra olmak üzere elde edilen sonuçları karşılaştırılmıştır. Yapmış olduğumuz çalışmanın verileri doğrultusunda aquafitness egzersizlerini düzenli olarak yapan kişilerin fiziksel uygunluk olarak istedikleri sonuca kolayca ulaşabilecekleri elde edilen bulgulara göre hazırlanan tablo ve grafiklerden net olarak anlaşılmaktadır. Bu veriler çerçevesinde yapmış olduğumuz çalışmanın sonucunda haftada 3 gün 1 saat yapılan aquafitness egzersizlerinin, kadınların fiziksel parametrelerinde, fiziksel sağlık yönünden olumlu etkileri ortaya çıkmıştır. Yapmış olduğumuz bu çalışmaya göre havuzu olan fitness merkezleri aquafitness egzersiz programlarının planlanmasında kişilerin sağlıklı bireyler olarak topluma katılımlarında ve yaşam kalitelerinin artmasında önemli rol oynayacağını belirtmek isteriz
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examination of the effects of some fitness parameters of the aqua fitness exersises on sedanter women. The partipants (totally 19 women) seperated by 2 groups. They all tested 2 different programs in 8week long test period. First group contains 9 sedanter women and they just do Aqua Fitness program , second group contains 10 women and they did the same Aqua fitness program but they askked to swim 15 minute after their training.. Before starting the study,19 sedanter women were exemined by their height, body mess index and percentages and after 8 weeks they work exemined fort the same points. In our study, the tools that were specified below were used and as a study method, the participants were trained one hour in three days in a week. The results of the participants were exemined by the before and after datas of the tests. By the gained datas, it is easily understood by the tables and graphics fort he people who will do the aqua fitness exercises properly to reach their aims. So as we look at theresults of makingAquaFitnessexerciseswhich is done onehour in three days of a week, the fitness centers that have swimming pools would help widespreading the yhe pool aerobic exercise programs to help increasing people's living quality better by planning the aqua fitness exercise programs in our country.